ویرایش محتوا

Herberis - Fazldarou

knowledge based Fazl Darou company is created by a group of research pharmacists with trusting the natives and their knowledge in 2018. the aim of Fazl Darou is to produce pharmaceutical products needed by the country.

Contacts

یائسگی چیست؟علائم اصلی یائسگی در زنان

  • Home
  • -
  • زنان
  • -
  • یائسگی چیست؟علائم اصلی یائسگی در زنان
یائسگی چیست؟علائم اصلی یائسگی در زنان

 

یائسگی یکی از اتفاقات طبیعی در روند زندگی بانوان، است. همه­‌ی بانوان در زندگی خود این وضعیت را تجربه می­‌کنند. مهم است بدانید که یائسگی یک بیماری نیست. در واقع فرآیندی طبیعی است که طی آن دوره­‌های قاعدگی متوقف شده و دیگر بارداری برای فرد رخ نمی‌­دهد. شروع این فرایند پس از آخرین قاعدگی یک زن رخ می­‌دهد. سال­‌های آخر منتهی به آخرین قاعدگی، دوران گذار یائسگی یا پیش­ یائسگی نام دارد. زنان طی دوره گذار یائسگی علائم خاصی را تجربه می‌­کنند.

یکی از این علائم گرگرفتگی است. آغاز گذار یائسگی معمولا از 45 تا 55 سالگی شروع می‌­شود و ممکن است بین 7 تا 14 سال طول بکشد. سن شروع این فرایند در هر فرد بنابر سبک زندگی و ملیت متفاوت است. در این مقاله درباره دوران گذار یائسگی صحبت خواهیم کرد و به بررسی علائم یائسگی خواهیم پرداخت. در انتها برای بهبود علائم فرایند یائسه شدن راه­ حل­ هایی را ارائه می‌­کنیم.

 ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

دوران گذار یائسگی

دوران گذار یائسگی با قبل از شروع دوران اصلی متفاوت است و نباید آن­ها را با هم اشتباه گرفت. اگر هنوز برای شما قاعدگی رخ می­‌دهد در دوران باروری قرار دارید. اگرچه که در این دوران تغییرات هورمونی اتفاق می­‌افتد اما همچنان هیچ علامتی از یائسگی وجود ندارد. این در حالی است که در دوران گذار یائسگی شما برخی از علائم یائسگی را تجربه خواهید کرد. برخی از این عوامل شامل گرگرفتگی، اختلالات خواب و نوسانات خلقی است. دوران گذار یائسگی دقیقا قبل از شروع یائسگی رخ می­‌دهد. در این دوره سطح هورمون استروژن کاهش می­یابد. استروژن یکی از هورمون­‌های اصلی زنانه است که توسط تخمدان­‌ها تولید می­شود.

سطح استروژن در این دوره به طور پراکنده بالا و پایین می‌­رود که باعث پریودهای نامنظم و سایر علائم می­‌شود. در مراحل پایانی گذار یائسگی بدن، کمتر و کمتر استروژن تولید می­‌کند. با این که سطح استروژن در بدن به شدت کاهش یافته همچنان امکان بارداری وجود دارد. دوران گذار یائسگی از چند ماه تا 14 سال نیز می­‌تواند طول بکشد. این فرایند از زمانی شروع می­‌شود که تخمدان‌­ها آنقدر کم استروژن تولید می­‌کنند که دیگر هیچ تخمکی آزاد نمی­‌شود. این اتفاق باعث متوقف شدن دوران پریودی و عدم بارداری می‌­شود. وقتی که به مدت یک سال قاعدگی رخ ندهد، پزشک یائسگی را تشخیص خواهد داد. برخی از افراد به دلیل عواملی مانند سابقه خانوادگی و … زودتر از حد نرمال وارد این دوران می‌­شوند.

بیشتر بدانید: قاعدگی نامنظم

علائم دوران گذار یائسگی

برخی از علائم دوران گذار یائسگی را در ادامه معرفی می­‌کنیم:

  • دوره­‌های قاعدگی نامنظم
  • دوره­‌های قاعدگی سبک‌­تر یا سنگین­‌تر از حالت عادی
  • شدید شدن علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS)
  • حساس شدن سینه­‌ها
  • افزایش وزن
  • تغییر در موها
  • تپش قلب
  • سردرد
  • از دست دادن میل جنسی
  • مشکل در تمرکز
  • فراموشی
  • درد در عضلات
  • عفونت در دستگاه ادرار
  • مشکل در باروری

یائسگی

دوران یائسگی

همانطور که پیش از این گفتیم، پس از دوران گذار یائسگی و توقف کامل دوره­های قاعدگی، یائسگی رخ می­دهد. در صورتی که به دلیل بیماری یا مشکل خاص، رحم یا تخمدان­ها طی عمل جراحی برداشته شوند، تخمک­گذاری متوقف شده و در این حالت نیز یائسگی رخ می­دهد. به طور معمول و طبیعی یائسگی در بانوان، در سنین 49 تا 53 اتفاق می­افتد. گاهی در برخی از بانوان ممکن است زودتر یا دیرتر از حد معمول، یائسگی رخ دهد. این مسئله به دلیل کاهش یا افزایش برخی هورمون­ها در بدن است. تمامی این تغییرات هورمونی در دوران یائسگی سبب ایجاد علائم و نشانه­هایی در بدن می­شود که ممکن است برای برخی ناخوشایند باشد. بعضی از علائم که از دوره گذار یائسگی آشکار می­شود شامل موارد زیر است.

  • عرق شبانه
  • گرگرفتگی
  • اضطراب و استرس
  • افسردگی
  • تحریک­‌پذیری
  • نوسانات خلقی
  • مشکل در خواب و بی‌­خوابی
  • احساس خستگی
  • تکرر در ادرار
  • خشکی پوست
  • خشکی واژن
  • افزایش سطح کلسترول

بیشتر بخوانید: یائسگی و سندروم متابولیک

اولین علامت یائسگی چیست؟

اولین علامت شروع این دوران به طور معمول تغییر الگوی همیشگی و طبیعی دوره­‌های قاعدگی است. ممکن است هنگام شروع یائسگی ، قاعدگی­‌های غیرطبیعی سنگین یا سبک داشته باشید. همچنین ممکن است نامنظمی در تعداد دفعات پریود و زمان آن رخ دهد. مثلا ممکن است در یک ماه چند بار پریود شوید و یا تا چند ماه شروع پریود شما به تاخیر بیفتد. زمان شروع پریود نیز ممکن است با روال طبیعی تغییر کند. بانوانی که دوره­‌های منظم قاعدگی را تجربه می­کنند ممکن است دچار بی‌­نظمی در زمان همیشگی پریود شوند.

درمان و بهبود علائم یائسگی

یائسگی در اصل احتیاج به درمان ندارد. اما برای بهبود و تسکین علائمی که ممکن است با افزایش سن مزمن و ناراحت کننده شود برخی درمان­‌های دارویی و غیردارویی وجود دارد. در ادامه برخی از این درمان­‌ها را معرفی می‌­کنیم. توجه داشته باشید که تمامی داروها باید توسط پزشک شما تجویز شود و از مصرف خودسرانه هر نوع دارویی پرهیز نمایید.

هورمون درمانی

یک روش موثر برای بهبود گرگرفتگی در این دوران، درمان با استروژن است. بسته به سابقه خانوادگی و پرونده پزشکی شما ممکن است دوزهای مختلفی از استروژن برای تسکین علائم شما تجویز شود. ممکن است همراه با استروژن، پروژسترون نیز برای شما تجویز شود. از دیگر فواید استروژن کمک به جلوگیری از پوکی استخوان است. استفاده طولانی مدت از هورمون‌­ها ممکن است باعث بروز سرطان سینه و بیماری­‌های قلبی و عروقی شود. در مورد خطرات و مزایای استفاده از هورمون با پزشک خود مشورت کنید.

استروژن واژینال

برای از بین بردن خشکی واژن گاهی اوقات استروژن واژینال تجویز می­‌شود. این نوع از استروژن به شکل کرم، قرص و یا حلقه موجود است. این روش می‌­تواند برای تسکین خشکی واژن و بهبود برخی علائم ادراری کمک کند.

داروهای ضدافسردگی با دوز پایین

برخی از داروهای ضدافسردگی به نام مهارکننده­‌های بازجذب سروتونین ممکن است برای بهبود گرگرفتگی موثر باشند. این دسته از داروها برای زنانی که نمی‌­توانند استروژن استفاده کنند و همچنین دچار اختلالات خلقی ناشی از یائسگی هستند میتواند مفید باشد.

گاباپنتین

گاباپنتین برای درمان تشنج کاربرد دارد اما طبق شواهد به کاهش گرگرفتگی نیز کمک می­‌کند. این دارو برای زنانی که توانایی استفاده از استروژن را ندارند و همچنین برای کسانی که گرگرفتگی شبانه دارند نیز می­‌تواند مفید باشد.

داروهای پیشگیری یا درمان پوکی استخوان

بسته به نیاز هر فرد پزشکان ممکن است داروهایی برای پیشگیری و درمان پوکی استخوان تجویز کنند. همچنین ممکن است برای کمک به تقویت استخوان‌­ها، مکمل‌­های ویتامین D نیز تجویز شود.

یائسگی

 

بعد از دوران یائسگی چه باید کرد؟

در دوران بعد از یائسگی در برخی از زنان علائم یائسگی ممکن است به طور کامل متوقف شده باشد و در برخی دیگر علائم کاهش یافته باشد. همچنین ممکن است برخی از زنان علائم یائسگی را مدت طولانی‌تری تجربه کنند. به طور کلی تغییر در هورمون‌های بدن دلیلی است که باید بیشتر از قبل مراقب سلامت و تندرستی خود باشید. پس از یائسگی خطر ابتلا به برخی از بیماری‌ها مثل بیماری‌های قلبی و عروقی، پوکی استخوان و عفونت دستگاه ادراری افزایش می‌یابد. به همین دلیل بسیار مهم است که بعد از یائسگی، یک سبک زندگی سالم و رژیم غذایی سالم داشته باشید. داشتن یک رژیم غذایی متعادل برای رسیدن به وزن نرمال و ورزش منظم بسیار مهم است. ممکن است بعد از دوران یائسگی، پزشک شما در صورت لزوم انجام یک سری آزمایش‌ها و غربالگری‌ها مانند پاپ اسمیر را به شما توصیه کند.

افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی به این دلیل است که بعد از یائسگی، سطح هورمون استروژن کاهش می‌یابد. کاهش سطح هورمون استروژن در بدن می‌تواند باعث باریک شدن عروق و رگ‌های کرونر شود. این مسئله خطر ابتلا به بیماری قلبی و عروقی و سکته را افزایش می‌دهد.

از دیگر بیماری‌هایی که زنان بعد از یائسگی ممکن است به آن مبتلا شوند، پوکی استخوان است. کاهش استروژن پس از دوران یائسگی سبب ضعیف شدن استخوان‌ها می‌شود و خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش می‌دهد. داشتن رژیم غذایی حاوی کلسیم و ویتامین دی مثل لبنیات و انواع میوه و سبزی در کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان موثر است. ورزش منظم و مصرف برخی مکمل‌های دارویی تحت نظر پزشک می‌تواند از ضعیف شدن استخوان‌ها جلوگیری کند.

عفونت ادراری نیز از مشکلات شایع بعد از دوران یائسگی است. سطح پایین استروژن ممکن است بافت مثانه و واژن را تغییر دهد و باعث ایجاد طیف وسیعی از علائم و عفونت ادراری شود. نوشیدن مقادیر زیاد مایعات می‌تواند به دفع عفونت از دستگاه ادراری کمک کند.

سخن پایانی

یکی از دوره‌­های طبیعی و اجتناب ­ناپذیر زندگی زنان، یائسه شدن می‌­باشد. به دوران پیش از شروع این فرایند که علائم اولیه آشکار می‌شوند، دوران گذاریائسگی می­‌گویند. برخی از علائم دوران این فرایند شامل گرگرفتگی، تعریق شبانه، تکرر ادرار، مشکلات خواب و اضطراب و افسردگی است. یائسگی بیماری نیست و درمان قطعی ندارد اما برای بهبود علائم یائسگی و تسکین برخی حالت‌­های آزاردهنده، پزشک شما ممکن است تصمیم به تجویز برخی داروها بگیرد. برخی از این داروها شامل هورمون استروژن، داروهای ضدافسردگی و داروهای پوکی استخوان است. حتما برای بررسی وضعیت خود و استفاده از هرگونه دارو با پزشک خود مشورت کنید و از خوددرمانی خودداری کنید.


منابع

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *