عفونتهای تناسلی و مقاربتی جزو بیماریهای بسیار شایع هستند. برخی ازانواع عفونتها و بیماری های تناسلی در زنان، از طریق رابطه جنسی واژینال، مقعدی و دهانی منتقل میشوند. علائم بیماری های تناسلی زنان شامل خارش واژن، ضایعات پوستی، درد و ترشحات غیرمعمول است. بیشتر بیماریهای تناسلی و مقاربتی علامت خاصی ندارند. در صورتی که این بیماریها درمان نشوند میتوانند باعث مشکل در باروری شوند و همچنین خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش دهند. به دلیل این که بسیاری از افراد از بیماری خود اطلاع ندارند، برای درمان اقدام نمیکنند. تقریبا همهی بیماریهای تناسلی در زنان با دارو قابل درمان هستند. اکثر بیماری های تناسلی زنان قابل پیشگیری هستند.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید!!
انواع مختلفی از بیماری تناسلی در زنان وجود دارد که در طول زندگی میتواند برای یک زن پیش بیاید. برخی از بیماری های تناسلی زنان مانند بیماریهای مقاربتی، میتوانند علائم شدیدتری نسبت به سایر بیماریهای تناسلی داشته باشند. برخی از انواع بیماری های تناسلی زنان را در ادامه معرفی و بررسی میکنیم.
واژینیت یک اصطلاح عمومی است و به معنی التهاب واژن است. به طور طبیعی تعدادی مخمر و باکتری در واژن وجود دارد. در صورتی که تعادل این باکتری ها بهم بخورد سبب ایجاد بوی نامطبوع و واژینیت میشود. علل مختلفی میتوانند باعث ایجاد واژینیت شود. عفونت قارچی، استفاده از برخی مواد شوینده و برخی از جنسهای لباس زیر میتواند باعث ایجاد واژینیت شود. بیماریهای مقاربتی واژن نیز میتوانند باعث واژینیت شوند.
وقتی باکتریها در واژن تجمع پیدا کنند، واژینوز باکتریال اتفاق میافتد. واژینوز باکتریال باعث ایجاد ترشحات غیرمعمول و بوی نامطبوع (شبیه بوی ماهی) در واژن میشود. همچنین ممکن است باعث ایجاد درد یا خارش شود. واژینوز در زنانی که از نظر جنسی فعال هستند بیشتر رخ میدهد. رابطه جنسی و دوش واژینال باعث بهم خوردن تعادل واژن میشود. واژینوز باکتریال پیش زمینه ابتلا به سایر بیماری های تناسلی زنان است.
عفونتهای مخمری همان عفونتهای قارچی هستند. این نوع از عفونتها سبب ترشحات، تحریک و خارش در واژن میشوند. رابطه جنسی ممکن است سبب تحریک عفونتهای قارچی شود. بارداری، دیابت کنترل نشده و داروهای ضدبارداری ممکن است باعث ایجاد عفونتهای قارچی در زنان شود.
عفونتهای انگلی سبب ایجاد تریکومونیازیس میشوند. قرمزی، درد، سوزش و خارش از علائم تریکومونیازیس هستند. علائم ابتلا به تریکومونیازیس در افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است. ترکومونیازیس همچنین ممکن است باعث ایجاد ناراحتی هنگام ادرار و تغییر در ترشحات و بوی واژن شود. تریکومونیازیس یک بیماری مقاربتی و مسری است.
ویروس پاپیلومای انسانی یا به اختصار HPV یک نوع عفونت مسری و شایعترین عفونت مقاربتی است. برخی از انواع این ویروس باعث ایجاد زگیل تناسلی در پوست ناحیه تناسلی میشود. تاکنون هیچگونه درمان شناخته شدهای برای اچ پی وی یافت نشده است. این عفونت در بسیاری از افراد فاقد علامت است و آنها میتوانند به راحتی این ویروس را به دیگران منتقل کنند. برخی از انواع ویروس HPV با تزریق واکسن قابل پیشگیری هستند.
بیشتر بخوانید : همه چیز درباره بیماری اچ پی وی HPV
دو نوع از ویروس هرپس سیمپلکس سبب ایجاد تبخال در ناحیه تناسلی میشود. بیشتر افرادی که به تبخال تناسلی مبتلا میشوند هیچ علامت خاصی ندارند؛ اما برخی از افراد در ناحیه تناسلی، راستروده و دهان دچار زخمها تناسلی میشوند. حتی در زمانی که افراد هیچ علامت خاصی از بیماری ندارند میتوانند ویروس را به دیگران منتقل کنند.
عامل ایجاد بیماری سوزاک یک باکتری به نام نایسریا گنورهآ است. سوزاک بیشتر مجرای ادرار و مقعد را درگیر میکند؛ اما گاهی روی گلو و دهانه رحم نیز اثر میگذارد. خونریزی غیرمعمول واژن، درد هنگام ادرار، درد در لگن و ترشحات بیش از حد واژن از علائم ابتلا به سوزاک هستند. سوزاک یک بیماری مقاربتی مسری است. این بیماری معمولا با مصرف آنتیبیوتیک درمان میشود. این بیماری خاص بیماری های تناسلی زنان نیست و بین زنان و مردان مشترک است.
این بیماری بیشتر در زنان جوان رخ میدهد. بیشتر موارد ابتلا به کلامیدیا علائم خاصی را تجربه نمیکنند. کلامیدیا میتواند سبب سوزش در هنگام ادرار، ترشحات غیرطبیعی واژن و درد و خونریزی در مقعد شود. کلامیدیا نیز یک بیماری مقاربتی مسری است که حتی بدون داشتن هیچ علامتی میتواند منتقل شود.
ولوودینیا یک بیماری مزمن است. این بیماری موجب درد در واژن و اطراف آن میشود. این درد ممکن است در برخی آنقدر شدید باشد که باعث ناراحتی هنگام فعالیتهای ساده و نشستن طولانی مدت شود. ولوودینیا یک بیماری مسری نیست و از طریق رابطه جنسی منتقل نمیشود. برای ولوودینا یک درمان خاص وجود ندارد اما بیماران میتوانند چند درمان دریافت کنند تا بهبود یابند.
از دیگر بیماری های تناسلی زنان واژینیت آتروفیک است. زمانی که بدن استروژن کمتری تولید کند، واژینیت آتروفیک رخ میدهد. این اتفاق معمولا پس از یائسگی در بانوان رخ میدهد. تولید استروژن کمتر باعث نازک شدن، خشک شدن و التهاب دیوارههای واژن زنان میشود. سوزش هنگام ادرار، خارش و خشکی واژن و خونریزی خفیف پس از مقاربت از علائم واژینیت آتروفیک هستند.
عفونتهای مقاربتی به عفونتهایی اطلاق میشود که عموما از طریق انواع فعالیت جنسی منتقل میشود. انواع مختلفی از این عفونتها وجود دارند. شایعترین علائم ابتلا به عفونتهای مقاربتی، خارش، سوزش و ترشح در ناحیه تناسلی است. برخی از بیماریهای مقاربتی فاقد علامت خاصی هستند. برخی از آنها به شدت مسری هستند.
واژینیت، کلامیدیا، تبخال تناسلی، زگیل تناسلی، سوزاک، ایدز، پاپیلومای انسانی و تریکومونیازیس چند مورد از شایعترین عفونتهای مقاربتی هستند.
علائم انواع عفونتهای مقاربتی با یکدیگر متفاوت است. برخی از انواع عفونتهای مقاربتی هیچ علامتی ندارند. برخی از عفونتهای مقاربتی باعث ایجاد علائمی مثل ضایعات تناسلی، تورم، خارش، سوزش، بوی نامطبوع و ترشحات غیرطبیعی در واژن میشوند.
معمولا انواع ویروسها، باکتریها و انگلها باعث ایجاد عفونتها و بیماریهای تناسلی زنان میشوند. این میکروارگانیسمها از طریق مایعات بدن، طی رابطه جنسی منتقل میشوند.
برخی از بیماری های تناسلی زنان مسری هستند و از طریق رابطه جنسی منتقل میشوند. بیماریهایی مثل پاپیلومای انسانی، تریکومونیازیس، تبخال تناسلی، سوزاک، کلامیدیا و ایدز مسری هستند و حتی اگر فاقد علامت باشند نیز قابلیت انتقال به دیگران را دارند.