ویرایش محتوا

Herberis - Fazldarou

knowledge based Fazl Darou company is created by a group of research pharmacists with trusting the natives and their knowledge in 2018. the aim of Fazl Darou is to produce pharmaceutical products needed by the country.

Contacts

استئوآرتریت یا آرتروز چیست؟

  • Home
  • -
  • عمومی
  • -
  • استئوآرتریت یا آرتروز چیست؟
استئوآرتریت یا آرتروز چیست؟

استئوآرتریت یا آرتروز چیست ؟

استئوآرتریت یا آرتروز ، شایع ترین بیماری مفصلی است که استفاده بیش از حد از مفاصل موجب بروز آن می شود. میلیون‌ها نفر در سراسر جهان را درگیر نموده و شرایط زندگی را برای این افراد سخت کرده است. تغییرات پاتولوژیک حاصله در استئوآرتریت نه تنها در غضروف  مفصلی بلکه در تمامی ساختار های مفصلی  ایجاد می شود، و تقریبا 70٪ جمعیت بالای 65 سال را درگیر می کند.

اپیدمیولوژیک نشان می دهد که این بیماری در زنان شایع تر و شدید تراست. در استئوآرتریت غضروف مفصلی دچار آسیب دیدگی است که این وضعیت به تدریج سبب آسیب استخوان ها نیز می شود. مفاصل بدن در طول زندگی در اثر فعالیت های بدنی بطور مکرر در معرض آسیب و ضربه قرار دارند و این ضربات بطور مکرر آسیب هایی را به غضروف مفصلی وارد می کنند.

گاهی اوقات شدت آسیب های وارده به مفصل بیشتر از قدرت ترمیم بدن است و یا به دلایلی قدرت ترمیم بدن کاهش یافته و نمی تواند آسیب های معمولی ایجاد شده را ترمیم کند، که در این صورت غضروف مفصلی به تدریج دچار فرسایش و تخریب شده و زمینه ساز ایجاد آرتروز می شود.

مفاصل دست ، پا، زانو، ران و ستون فقرات بیشتر از سایر مفاصل بدن به استئوآرتریت مبتلا می شوند. اگرچه نمی توان آسیب وارده به مفاصل را برطرف نمود، اما معمولا می توان علائم استئوآرتریت را کنترل کرد.

در استئوآرتریت یا آرتروز غضروف درون مفصل شروع به تخریب شدن می کند و استخوان زیرین در پی این تخریب تغییر شکل می‌‍یابد. این تغییرات معمولاً به آرامی ایجاد می شوند و با گذشت زمان بدتر خواهند شد. استئوآرتریت می تواند باعث درد ، سفتی و تورم شود. در بعضی موارد نیز باعث کاهش عملکرد و ناتوانی فرد خواهد شد. شدت این بیماری در بعضی از افراد ممکن است به حدی باشد که فعالیت‌های روزمره و زندگی عادی فرد را تحت تأثیر قرار دهد؛ به همین دلیل پیشگیری و درمان آرتروز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

علائم و نشانه‌های استئوآرتریت:

1- درد

2- سفتی و سختی

3- کاهش دامنه حرکت (یا انعطاف پذیری)

4- تورم

5- خشکی

6- حسایت به لمس

7- احساس گرما در مفصل

8-حس ساییده شدن استخوان ها به یک دیگر

عوامل پرخطر بروز استئوآرتریت :

سن: با بالا رفتن سن، خطر استئوآرتریت افزایش می یابد. ونوع درگیری مفاصل قبل از 55 سال،در هر دو جنس یکسان است. ولی با افزایش سن، در خانم ها مفاصل دست و در آقایان مفصل هیپ بیشتر درگیر می شود.

جنسیت: احتمال بروز این بیماری در زنان بیشتر است اما دلیل آن مشخص نیست.

چاقی: داشتن اضافه وزن به چند شیوه باعث بروز استئوآرتریت می شود و هرچه وزن بالاتر باشد، خطر بروز این وضعیت بیشتر است. اضافه وزن فشار بیشتری روی مفاصلی که وزن را تحمل می کند، مانند لگن و زانو، وارد می کند. به علاوه، بافت چربی پروتئینی تولید می کند که باعث التهاب مضر مفصل و اطراف آن می شود.

نژاد: میزان استئوآرتریت در نژاد سیاه پوست و سفید پوست متفاوت است. استئوآرتریت هیپ در آسیایی ها کمتراست.

آسیب به مفصل: صدماتی ناشی از ورزش یا تصادف، خطر ابتلا به استئوآرتریت را افزایش می دهد. حتی صدماتی که سال ها قبل اتفاق افتاده و به نظر درمان شده، خطر بروز استئوآرتریت را بالا می برد.

هورمونهای جنسی (استروژن و تستوسترون): استئوآرتریت در خانم های بالای 50 سال ارتباط با کاهش استروژن مطرح شده است.

ژنتیک: احتمال بروز استئوآرتریت در برخی از افراد انتسابی است.

بدشکلی استخوان: بعضی از افراد به طور مادرزاد دچار بد شکلی مفصل یا غضروف هستند.

تغذیه: وجود مواد آنتی اکسیدان در رژیم غذایی می تواند موجب پیشگیری یا تاخیر استئوآرتریت شود.

از نظر طبقه بندی این بیماری به دو گروه عمده تقسیم بندی می شود:

1- استئوآرتریت اولیه یا ایدیوپاتیک که درآن هیچ بیماری زمینه ای که در ایجاد بیماری نقش داشته باشد یافت نمی شود.

2- استئوآرتریت ثانویه، وقتی که یک فاکتور مستعد کننده زمینه ای به صورت موضعی (لوکال) یا عمومی (سیستمیک) در ایجاد بیماری نقش داشته باشد.

درمان آرتروز چیست ؟

آرتروز بر اساس آنچه که بیان شـد فرسـایش در غـضروف مفصلی است ، که تاکنون درمان قطعی شناخته شده ای ندارد. اما مطلب فوق به این معنا نیست که بیماران دچار این مـشکل بـه حال خود رها شده تا تمـام غـضروف مفـصلی و بافـت هـای حمایتی یک مفصل تا سر حد تخریب کامل، پیش روی داشـته باشند و به جای یک مفصل کارآمد نسبی از یک مفصل فلـزی و مـصنوعی اسـتفاده گـردد. برخـورد هوشـیارانه پزشـک در برخـورد بـا بیمـاران دچـار اسـتئوآرتریت مـی توانـد باعـث جلوگیری از تخریب بیشتر غضروف مفصلی و حتی کند شدن روند دژنرسانس و بـه تعویـق افتـادن سـیر فرسـایش بافـت غضروفی شود و گاهاً در شرایط ایده آل صحبت از ترمیم بافت خراب شده نیز وجود دارد . در حال حاضر هدف درمـان هـای مفصلی بر اساس تسکین درد می باشد.


Reference

http://medrehab.sbmu.ac.ir/article_1100140_a1fd212354a4ef564ea3e6ac038c017d.pdf

http://koomeshjournal.semums.ac.ir/article-1-692-fa.html

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *