![دیابت نوع دوم](https://herberis.com/wp-content/uploads/2021/06/adobestock_126600574.jpg)
در دیابت نوع دو چه اتفاقی میافتد؟
دیابت نوع دو با مقاومت سلولها به انسولین شروع میشود؛ به این معنی که سلولها نمیتوانند با کمک انسولین قند را از خون برداشته و برای تولید انرژی مصرف کنند. بنابراین سطح گلوکز خون شروع به بالا رفتن میکند. لوزالمعده در پاسخ، انسولین بیشتری میسازد تا قند خون به حد طبیعی برگردد.
مقاومت به انسولین با گذشت زمان شدیدتر میشود و لوزالمعده انسولین بیشتری میسازد تا قند خون را در محدوده طبیعی حفظ کند. در نهایت توان لوزالمعده برای ساخت انسولین به پایان میرسد و قند خون شروع به بالا رفتن میکند.
علائم دیابت نوع ۲
دیابت یک وضعیت پزشکی است که در آن سطح قند یا گلوکز در جریان خون افزایش مییابد. این حالت زمانی ایجاد میشود که انسولین کافی وجود نداشته باشد تا قند را به سلول برساند. سلول جایی است که قند به عنوان انرژی مورد استفاده قرار میگیرد. همین مسئله باعث میشود بدن به منابع انرژی جایگزین در بافتها، عضلهها و اعضا تکیه کند.
این یک واکنش سلسلهوار است که میتواند منجر به بروز نشانههای متعددی بشود. دیابت نوع ۲ میتواند آهستهتر شکل بگیرد و نشانههای خفیفتری دارد که ممکن است در آغاز بیماری مورد غفلت قرار گیرند.
علائم و نشانههای اولیه میتواند شامل موارد زیر باشد:
- احساس گرسنگی مداوم
- بیحالی
- خستگی
- کاهش وزن
- تشنگی مفرط
- تکرر ادرار
- خشکی دهان
- خارش پوست
- تاری دید
هنگامی که بیماری پیشرفت میکند، علائم شدیدتر و بهصورت بالقوه خطرناکتر نیز میشوند.
دیابت اثر قدرتمندی روی قلب دارد. زنان مبتلا به دیابت دو برابر بیشتر در معرض حملهی قلبی دوم پس از یک حملهی قلبی هستند. آنها در مقایسه با زنانی که مبتلا به دیابت نیستند، چهار برابر بیشتر در معرض نارسایی قلبی هستند. دیابت میتواند همچنین منجر به پیچیده شدن شرایط و به وجود آمدن عوارض در زمان بارداری شود.
درمان دیابت نوع ۲
شما میتوانید دیابت ۲ را به طرز موثری کنترل کنید. دکترتان به شما میگوید هر چند وقت لازم است سطح گلوکز خون خود را بررسی کنید. هدف از این کار این است که سطح قند خون در یک بازهی مشخص باقی بماند.
برای تحت کنترل داشتن این بیماری، نکات زیر را رعایت کنید:
- در رژیم غذایی خود مواد غذایی غنی از فیبر و کربوهیداتهای سالم بگنجانید. خوردن میوه، سبزی و غلات سبوسدار میتواند به ثابت نگهداشتن سطح گلوکز خون کمک کند.
- در وعدههای غذایی منظم غذا بخورید.
- هنگامی که سیر شدید از غذا خوردن دست بکشید.
- وزن خود را کنترل کنید و قلبتان را سالم نگه دارید، به این معنی که استفاده از کربوهیدراتهای تصفیهشده، شیرینی و روغنهای حیوانی را به حداقل برسانید.
- روزانه حدود نیمساعت به انجام ورزشهای هوازی اختصاص دهید تا قلبی سالم داشته باشید. ورزش کردن به کنترل گلوکز خون نیز کمک میکند.
![](https://herberis.com/wp-content/uploads/2022/08/2439511.jpg)
عوارض طولانیمدت :
دیابت نوع 2 بیماری پرعارضهای است؛ اما مدیریت صحیح آن از عوارض خطرناک پیشگیری میکند.
عوارض مزمن عدم درمان دیابت نوع 2 عبارتاند از:
- بیماریهای قلبی عروقی، فشار خون بالا
- آسیب عصبی
- آسیب به پا
- آسیب به چشم و نابینایی
- نارسایی کلیه
- کاهش شنوایی
- مشکلات پوستی
سایر عوامل زمینهساز در ابتلا به دیابت نوع دو
از دیگر عوام موثر در ابتلا به این نوع میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سابقه خانوادگی: اگر والدین یا خواهر و برادر شما مبتلا به دیابت نوع 2 باشند، شما هم در خطر ابتلا هستید.
- نژاد: دیابت نوع دو در بعضی نژادها شایعتر است. هرچند علت آن مشخص نیست، بعضی از نژادها مانند سیاهپوستان، هیسپانیکها، سرخپوستان و نژادهای دورگه آسیایی-آمریکایی بیشتر در معرض دیابت نوع دو هستند.
- سن: با افزایش سن به خصوص بعد از 45 سالگی احتمال ابتلا به این بیماری بیشتر میشود که احتمالا به دلیل کم شدن تحرک، ضعیف شدن عضلات و افزایش وزن است. البته دیابت نوع دو در کودکان و نوجوانان هم به شدت در حال افزایش است.
- سندرم تخمدان پلیکیستیک : این نوع اختلال تخمدان در زنان -که با علائمی مانند عادت ماهانه نامنظم، افزایش موهای بدن و چاقی همراه است- خطر ابتلا به دیابت نوع دو را افزایش میدهد.
- نواحی تیره پوست: نحواهی تیره پوست که معمولا در زیربغل و گردن ایجاد میشوند میتوانند نشاندهنده مقاومت به انسولین و از علائم دیابت نوع 2 باشد.
این نوع دیابت محدودیت سنی ندارد و همه ی افراد ممکن است مبتلا شوند. نشانه های اولیه این بیماری بسیار ملایم است. در واقع، از هر سه نفری که دیابت نوع دو دارند یک نفر اصلا از آن با خبر نیست. این بیماری مزمن توانایی بدن برای استفاده از کربوهیدرات غذاها به عنوان انرژی را خنثی می کند، حتی در این نوع بیماری قندخون نیز بالا می رود. بعد از مدتی، این قند اضافی خطر بیماری قلبی، از دست دادن بینایی، آسیب های عصبی و اندام، و دیگر شرایط مزمن را بالا می برد.