برای رفع گرمازدگی چه بخوریم؟ (زمان خواندن این مقاله : ۶ دقیقه)
گرچه طبع خاکشیر در طب سنتی گرم و تر است، اما مصرف آن بدن را خنک میکند. مصرف خاکشیر جذب آب را در لوله گوارش افزایش میدهد. برای تهیه شربت با خاکشیر، آن را بشویید و خیس کنید تا شن و ماسه آن ته نشین شود. پس از مدتی آب آن را عوض کنید و دوباره با آب تمیز خیس کنید. این کار را چندبار انجام دهید. سپس با آب، گلاب و مقداری شکر شربتی تهیه کرده و خاکشیر را به آن اضافه کنید.
در گذشته نه چندان دور، یک پارچ حاوی شربت با تخم شربتی پای ثابت سفرههای تابستانی ما بود. تخم شربتی و تخم ریحان پس از قرارگرفتن در آب، میزان زیادی آب جذب کرده و حجیم و ژله ای میشوند. به همین دلیل نوشیدن یک لیوان شربت خنک حاوی این دانهها عطش را رفع کرده و شما را از گرمازدگی دور میکند. توجه داشته باشید که بر خلاف شباهت ظاهری، تخم ریحان و تخم شربتی دو دانه متفاوت هستند. کمی از این دانهها را خیس کنید تا لعاب بیندازند، سپس چند قاشق از آن را به بطری آب یا لیوان شربت خود اضافه کرده و بنوشید.
سکنجبین شربتی است که از ترکیب سرکه و شکر تهیه میشود. این نوشیدنی گوارا از گذشتههای دور برای رفع عطش به کار می رفته و هنوز هم میتوانید در روزهای گرم تابستان روی آن حساب کنید. در صورت احساس گرمازدگی این شربت را به صورت رقیق درست کرده و کم کم بنوشید.
گلاب نیز از مواردی است که طب سنتی مصرف آن را برای تعادل حرارت بدن توصیه میکند. با ترکیب گلاب و آب لیموترش تازه شربت خنکی تهیه کرده و بنوشید. میتوانید کمی تخم ریحان یا تخم شربتی نیز به آن اضافه کنید.
برای ماست و دوغ طبع سردی دارند و برای رفع گرمازدگی و خنک کردن بدن مناسب هستند. کمی ماست را در آب سرد بریزید و با کمی نعنای خشک بنوشید. بهتر است دوغ را نیز از انواع ترش و محلی انتخاب کنید. اگر طبع گرمی دارید ماست و دوغ را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانید.
برگهای نعنا حاوی ترکیبی به نام منتول هستند که با تحریک برخی گیرندههای مغز، حس خنکی را به ما القا میکند. این همان حسی است که پس از جویدن یک آدامس نعنایی داریم. یک مشت نعنای تازه را کمی بکوبید و به همراه آب لیموی تازه و کمی آب و شکر یک موهیتوی خانگی داشته باشید. این یک شربت فوقالعاده برای رفع تشنگی و عطش است. همچنین میتوانید با نعنای تازه کمی سکنجبین نعنایی تهیه کرده و از نوشیدن آن لذت ببرید.
کرفس حاوی ۹۶ درصد آب است و مصرف آن به ویژه در فصول گرم سال توصیه میشود. سیستم عصبی بدن انسان به کمک الکترولیتها پیامها را منتقل میکنند، به همین دلیل الکترولیتها نقشی حیاتی در بدن ما دارند. ما این الکترولیتها را با خوردن مواد غذایی مختلف به دست میآوریم.
کرفس گیاهی است که تمام الکترولیتهای مورد نیاز بدن را داراست. از طرفی فیبر موجود در کرفس به جذب و نگهداری آب در بدن کمک میکند. اضافه کردن یک فنجان کرفس خردشده به سالاد، یا خوردن کرفس به همراه کمی کره بادام زمینی میتواند راههای خوبی برای بهره بردن از خواص آن هستند.
آلو یک میوه تابستانی خوشمزه ومنبعی سرشار از آنتیاکسیدان است. خواص ضد التهابی آلو برای تسکین التهابات ناشی از گرمازدگی مفید هستند. میتوانید آلو را به سادگی گاز بزنید یا هسته آن را جدا کرده و با آن اسموتی درست کنید. یک راه دیگر این است که آلوی خشک شده را در آب جوش بریزید. پس از چند ساعت آب آن را جدا کرده و به همراه کمی شکر و یخ بنوشید.
زرشک تازه ،تصفیه کننده خون و بسیار گوارا در تابستان است. عرق و دمنوش زرشک خواص زیادی دارد مثل کاهش کلسترول خون، کاهش قند خون، تقویت معده، رفع سوء هاضمه، درمان زخم معده و رماتیسم.
مصرف آب طالبی ۲۵ درصد احتمال فشار خون را کاهش می دهد.
آب آلبالو یا دمنوش آلبالو در رفع عطش و تشنگی مفید است.
پرتقال، گریپ فروت، لیمو و لیموترش از میوههای خنک هستند. این میوهها سلامت شما را حفظ کرده و سبب شده شاداب شوید زیرا حاوی آنتیاکسیدان هایی نظیر فلا وانونها، آنتوسیانینها، پلیفنولها و ویتامین سی هستند.
کدو، هویج، خیار، تربچه، کاهو، اسفناج و نعناع در دسته سبزیجات خنک هستند. این سبزیجات دارای مقدار زیادی آب می باشند و خون را رقیق کرده و به بدن کمک کنند تا گرما خارج کند.
خیار کالری کم، مقدار کمی قند و مقدار زیادی ویتامین B، فسفر، کلسیم، روی و دیگر مواد معدنی است.
قند در مایعات عاملی برای دفع آب بدن است، هضم قند به آب نیاز دارد، بنابراین مصرف نوشیدنی های شیرین توصیه نمی شود.
از نظر طبیبان و شاغلین در این زمینه آب پیاز یکی از بهترین درمان طبیعی خانگی برای گرمازدگی است. مالیدن کمی از آب پیاز بر پشت گوش و روی سینه دمای بدن را به سرعت کاهش میدهد، همچنین میتوانید از برش های پیاز در سالاد استفاده کنید یا اینکه آنرا با کمی عسل و زره بپزید و میل کنید.
تمبر هندی غنی از ویتامین ها، مواد معدنی و الکترولیت ها است. کمی از آن را در آب خیس کنید و با شکر و نمک در آب مخلوط کنید و بنوشید. اگر فکر میکنید آب پیاز مورد علاقه کودکتان نیست میتوانید از این ترکیب استفاده کنید. همچنین این محلول درمانی برای یبوست نیز میباشد.
عام پانا نوشیدنی گیاهی مفیدی است که هندیان برای روز های گرم و طاقت فرسا آن را مینوشند. هندیان برای تهیه این نوشیدنی فلفل، زیره سبز، رازیانه و نمک را با انبه رسیده در آب مخلوط میکنند و روزی سه بار آن را مینوشند.
آب دوغ منبع خوبی از پروبیوتیک ها است و به بدن شما کمک می کند تا ویتامین های ضروری و مواد معدنی که ممکن است به علت عرق کردن از دست رفته است را به دست بیارید و همچنین آب نارگیل به ثابت شدن الکترولیت های بدنتان کمک میکند.
در تب سنتی آیورودا آورده شده که که آب گشنیز و برگ نعنا با مخلوطی از شکر نمک و لیمو میتواند دمای بدن شما را به سرعت کاهش دهد و تب ناشی از گرما زدگی را بهبود بخشد. این نوشیدنی علاوه بر خواص فراوانش برای پوست های حساس به گرما نیز بکار میرود.
ریحان مقدس یک گونه از تیره نعناعیان است که میتوانید آنرا در شب به همراه رازیانه که یک ادویه خنک است با شکر و نمک در آب خیس دهید تا بتوانید آنرا در صبح بخورید. این نوشیدنی در بین ایرانیان محبوب بوده زیرا مزه بسیار خوبی دارد.
شما ممکن است از طریق عرق کردن مواد معدنی مثل پتاسیم و منیزیم را از دست بدهید! پس اگر این سوال برایتان پیش آمده که برای گرمازدگی چه چیز خوب است و سلامتی بدنتان برایتان مهم است مقداری از سرکه سیب را در آب میوه خود حل کنید یا اینکه آن را با عسل و شکر در آب مخلوط کنید و بنوشید.
نوشیدنی مفید و منبع سرشاری از ویتامین ها و مواد معدنی است که سیستم دفاعی بدن را قوی میکند و قابلیت های بدن را بهبود میدهد تا نسبت به تغییرات خارجی مقاوم باشند. گیاه درمانان و پزشکان سنتی این گیاه را در پاسخ به کسانی که میپرسند برای گرمازدگی چه بخوریم معرفی میکنند.
این درخت در نپال، جنوب هند، سریلانکا و هاوایی یافت میشود؛ چوب معطر آن خواص زیادی برای بدن انسان دارد. پزشکان سنتی پودر چوب این درخت را بر روی پیشانی و سینه های شخص گرما زده ماساژ میدهند تا دما و تب شخص بیمار را کاهش دهند.