سرطان دهانه رحم از شایعترین سرطانها در بین زنان است. تقریبا همهی موارد ابتلا به سرطان دهانه رحم ناشی از عفونت با نوع پرخطر ویروس HPV است. پاکسازی ویروس اچ پی وی در اغلب موارد به صورت خودبهخود در بدن اتفاق میافتد. حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد عفونتهای ویروس اچ پی وی در طول ۲۴ ماه در بدن پاکسازی میشوند. برخی از انواع این ویروس که خودبهخود پاکسازی نمیشوند، منجر به ایجاد ضایعات سرطانی در دهانه رحم میشوند. برخی از انواع ویروس اچ پی وی منجر به بیماری زگیل تناسلی میشوند. در حال حاضر هیچ درمانی برای ویروس HPV شناخته نشده است اما در اکثر موارد ابتلا به اچ پی وی، ویروس توسط سیستم ایمنی از بین میرود. همچنین یک سری درمان برای علائم ایجاد شده توسط ویروس وجود دارد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید!
HPV یک ویروس است و آنتیبیوتیک ها برای عفونتهای باکتریایی طراحی شدهاند. در حال حاضر هیچ داروی ضدویروسی برای درمان HPV از نظر بالینی تایید نشدهاست.
پاسخ مثبت است. با این که هیچ درمانی برای خود ویروس اچ پی وی وجود ندارد اما میتوان با برخی روشها علائم زگیل تناسلی ناشی از ویروس را درمان کرد. زگیل تناسلی زمانی ظاهر میشود که ویروس HPV باعث تغییرات غیرطبیعی در سلولهای ناحیه تناسلی میشود و زگیل ایجاد میشود. برخی از روشهای پاکسازی اچ پی وی و درمان زگیل تناسلی شامل موارد زیر است:
یک نکته مهم:
از مصرف خودسرانه داروهای بدون نسخه پزشک برای زگیل تناسلی خودداری کنید. برخی از داروهای موجود برای زگیلهایی طراحی شدهاند که روی ناحیه تناسلی نیستند. استفاده از آنها منجر به بدتر شدن علائم زگیل تناسلی و آسیب دائمی به ناحیه تناسلی میشود.
همانطور که پیش از این گفتیم ویروس اچ پی وی میتواند خودبهخود در بدن از بین برود. به دلیل این که هیچ درمانی برای اچ پی وی وجود ندارد تنها راه موجود این است که اجازه دهیم سیستم ایمنی بدن به طور طبیعی پاکسازی ویروس اچ پی وی را انجام دهد. بیشتر عفونتهای ناشی از HPV در ۶ ماه اول ابتلا از بین میروند. حدود ۹۰ درصد از عفونتهای جدید در طی دو سال از بین میروند. به طور تخمینی عفونتهای پرخطر و طولانی مدت ویروس اچ پی وی که منجر به سرطان میشود فقط در ۱ درصد افراد آلوده رخ میدهد.
سیستم ایمنی هرچه قویتر باشد ممکن است ویروس HPV را سریعتر پاک کند. استفاده از رژیم غذایی سالم و ورزش منظم برای تقویت سیستم ایمنی میتواند کمککننده باشد. سیگار کشیدن توانایی سیستم ایمنی را برای پاکسازی ویروس کاهش میدهد. این به این معنی است که زمان بیشتری طول میکشد تا سیستم ایمنی بتواند پاکسازی ویروس اچ پی وی را انجام دهد. سیگار کشیدن همچنین میتواند احتمال ابتلا به عوارض طولانی مدت HPV مثل زگیل تناسلی و سرطان را افزایش دهد. پژوهشها ثابت کردهاند که ترک سیگار میتواند به سیستم ایمنی کمک کند تا بهتر پاکسازی ویروس اچ پی وی را انجام دهد.
پاکسازی اچ پی وی به طور کامل فقط در صورتی ممکن است که عفونت به طور کامل توسط سیستم ایمنی از بین برود. به همین دلیل ممکن است پس از درمان زگیل تناسلی پس از مدتی دوباره عود کند. اگر پس از مدتی زگیل تناسلی دوباره ظاهر میشود، به این معنی است که ویروس اچ پی وی به طور کامل از خون پاکسازی نشده است. هیچ مدرکی مبنی بر این که ویروس اچ پی وی محرکهایی دارد که باعث عود مجدد آن میشود، وجود ندارد. با این حال سیستم ایمنی ضعیف ممکن است باعث شیوع بیشتر این ویروس شود.
واکسن نمیتواند عفونت اچ پی وی را درمان کند. واکسن HPV میتواند از ابتلا به عفونتهای پرخطر و کمخطر در آینده پیشگیری کند. این به این معنی است که اگر در حال حاضر مبتلا به ویروس اچ پی وی هستید، تزریق واکسن به از بین بردن بیماری شما کمکی نمیکند. تزریق واکسن از ابتلا به انواع دیگر عفونت HPV جلوگیری میکند. انواع کمخطر ویروس اچ پی وی منجر به ایجاد زگیل تناسلی و انواع پرخطر آن میتوانند منجر به سرطان شوند.
ذکر این نکته لازم است که واکسن اچ پی وی باعث ایجاد زگیل تناسلی نمیشود؛ زیرا واکسنها حاوی ویروس زنده نیستند. واکسن معمولا حاوی ویروس مرده و یا غیرفعال است.
پس از درمان زگیل تناسلی، اگر پاکسازی ویروس اچ پی وی به طور کامل توسط سیستم ایمنی انجام نشده باشد ممکن است پس از چند ماه زگیلها دوباره ظاهر شوند.
تاکنون درمان قطعی برای ویروس اچ پی وی شناخته نشده است. بیشتر انواع ویروس HPV به صورت خودبهخود توسط سیستم ایمنی بدن پاکسازی میشود. ۹۰ درصد عفونتهای ویروس اچ پی وی ظرف دوسال از بین میروند.
درمانهای موضعی مثل استفاده از کرمها و محلولها و همچنین منجمد کردن ضایعات برخی از روشهای درمان زگیل تناسلی هستند.
روشهای دیگری مانند استفاده از لیزر و جراحی برای برداشتن ضایعات نیز وجود دارد.
ویروس اچ پی وی میتواند با ایجاد تغییراتی در سلولها باعث ایجاد سرطان شود. ویروس اچ پی وی میتواند باعث ایجاد انواع سرطانها در ناحیه تناسلی و گلو شود. سرطان دهانه رحم یکی از سرطانهایی است که توسط ویروس اچ پی وی ایجاد میشود. سرطان آلت و مقعد، سرطان دهانه حلق و گلو از دیگر سرطانها ایجاد شده با ویروس اچ پی وی هستند. در حال حاضر هیچ راهی وجود ندارد تا بتوان تشخیص داد فرد چه زمانی به اچ پی وی مبتلا شده است. همچنین نمیتوان به قطع گفت کسی که به ویروس اچ پی وی آلوده شده است، در آینده به سرطان مبتلا خواهد شد.