سرطان تخمدان به گروهی از بیماریها گفته میشود که منشا آن تخمدانها و نواحی مرتبط با لولههای فالوپ و صفاق است. زنان در بدن خود دو تخمدان دارند که در لگن و در دو طرف رحم قرار دارد. تخمدانها هورمونهای زنانه میسازند و برای تولیدمثل تخمک تولید میکنند. تخمدانها از طریق دو لوله فالوپ تخمکها را به رحم منتقل میکنند. در صورتی که سرطان تخمدان در مراحل اولیه بیماری تشخیص داده شود، بهترین نتیجه از طریق درمان حاصل میشود. سرطانتخمدان نیز همانند سایر بیماریها علائم و نشانههایی دارد. برای بررسی علائم و وضعیت سلامت خود به پزشک مراجعه کنید. برخی جهشهای ژنی میتوانند خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش دهند. این نوع سرطان انواع مختلفی مثل آدنوکارسینوما و آدنوکارسینوم سروزی دارد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید!
معمولا علائم کاملا واضحی از سرطان تخمدان وجود ندارد، اما ممکن است برخی از علائم زیر را تجربه کنید:
نکته مهم: توجه داشته باشید تمام علائم بالا ممکن است به علتهای دیگری ایجاد شده باشد؛ لذا از تطبیق دادن هر یک از علائم با وضعیت خود بپرهیزید و برای بررسی مشکلتان حتما به پزشک خود مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید : ارتباط بین ویروس HPV و سرطان دهانه رحم
حدودا یک درصد از انواع مختلف سرطانهای تخمدان را تومورهای سلولی استرومایی تشکیل میدهند. بیش از نیمی از این نوع تومورها در زنان بالای ۵۰ سال دیده میشود. حدود ۵ درصد از تومورهای استرومایی در دختران جوان ایجاد میشود. شایعترین علامت تومورهای استرومایی، خونریزی غیرطبیعی واژینال است. علت ایجاد این خونریزیها این است که بیشتر این تومورها، هورمونهای زنانه مثل استروژن تولید میکنند. این هورمونها میتوانند سبب ایجاد خونریزی بعد از یائسگی شوند. این تومورها در دختران جوان میتوانند باعث رشد سینهها و قاعدگی قبل از سن بلوغ شوند.
در موارد کمتر محتمل، تومورهای استرومایی ممکن است هورمونهای مردانه مثل تستوسترون بسازند. اگر هورمونهای مردانه توسط این تومورها تولید شود، چرخههای طبیعی قاعدگی متوقف میشوند. همچنین هورمونهای مردانه میتوانند سبب رشد موهای صورت و بدن شوند. در صورتی که تومورهای استرومایی خونریزی کند، باعث ایجاد درد ناگهانی و شدید در شکم میشوند. تومورهای سرطانی استرومایی در بیشتر موارد در مراحل اولیه تشخیص داده میشوند و بیش از ۷۵ درصد بیماران به مدت طولانی زنده میمانند.
برخی از عوامل وجود دارند که احتمال ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش میدهند. تعدادی از آنها در ادامه ذکر شدهاند.
برخی عوامل مانند استفاده از قرصهای ضدبارداری خوراکی، بستن یا برداشتن لولههای فالوپ، بچه دار شدن قبل از ۳۵ سالگی و شیردهی خطر ابتلا به سرطان تخمدان را کاهش میدهند.
بیشتر بخوانید : همه چیز درباره سرطان رحم و راههای درمان
در صورتی که پزشک احتمال بدهد علائم شما ممکن است مشکوک به سرطان رحم باشد، معمولا چندین آزمایش را برای بررسی پیشنهاد میکند. در ادامه تعدادی از روشهای تشخیص سرطان رحم را بررسی میکنیم.
تمامی روشهای بالا میتوانند وجود هرگونه ناهنجاری و بافت غیرطبیعی را تشخیص دهند اما تنها روش قطعی برای تایید تشخیص سرطان، بیوپسی است.
بیشتر بخوانید : ۱۰ بیماری تناسلی که زنان دچار میشوند!!
سرطان تخمدان مانند برخی دیگر از انواع سرطانها معمولا زمانی بروز میکند که در بدن گسترش یافته باشد. از سی تی اسکن و آزمایش خون برای اندازهگیری میزان گسترش سرطان تخمدان در بدن استفاده میشود.
نوع درمان انتخابی برای سرطان تخمدان به وسعت و گسترش آن بستگی دارد. برخی درمانهای رایج سرطان تخمدان شامل موارد زیر است.
معمولا برای درمان سرطان جراحی شامل برداشتن عضو و بافتهای سرطانی اشت. جراح ممکن است بسته به درمان مورد نیاز شما از جراحی لاپاروسکوپی و یا لاپاراتومی استفاده کند.
ممکن است پزشک شما قبل یا بعد جراحی شیمی درمانی را توصیه کند. در شیمی درمانی از داروهایی استفاده میشود که برای هدف قراردادن و از بین بردن سلولهای سرطانی طراحی شدهاند. شیمی درمانی ممکن است به شکل قرص خوراکی یا تزریقی انجام شود.
در این نوع از روشهای درمان سرطان، از داروهایی برای شناسایی و حمله به سلولهای سرطانی استفاده میشود. درمان هدفمند در واقع رشد و تقسیم سلولهای سرطانی را تغییر میدهد.
برخی از انواع سرطان تخمدان وجود دارند که از هورمونهای بدن برای رشد و تغذیه استفاده میکنند. در این روش هورمونها مسدود میشوند و رشد سرطان کند یا متوقف میشود.
معمولا برای درمان سرطان تخمدان به ندرت از پرتودرمانی استفاده میشود.
امروزه هیچ راهی برای پیشگیری کامل از ابتلا به سرطانتخمدان کشف نشده است. بررسی سابقه بیولوژیکی خانوادگی میتواند شما را از وجود هرگونه خطر ابتلا به سرطان تخمدان آگاه کند. اگر یک جهش ژنتیکی مثل جهش BRCA در ژنهای شما رخ داده باشد، ممکن است پزشک شما برای پیشگیری از سرطانی شدن تخمدانها جراحی و برداشتن آنها را توصیه کند.