ویرایش محتوا

Herberis - Fazldarou

knowledge based Fazl Darou company is created by a group of research pharmacists with trusting the natives and their knowledge in 2018. the aim of Fazl Darou is to produce pharmaceutical products needed by the country.

Contacts

ارتباط ریزش مو و سندروم پلی کیستیک چیست؟

  • Home
  • -
  • عمومی
  • -
  • ارتباط ریزش مو و سندروم پلی کیستیک چیست؟
ارتباط ریزش مو و سندروم پلی کیستیک چیست؟

ارتباط ریزش مو و سندروم پلی کیستیک چیست ؟

مدت مطالعه مقاله :4 دقیقه

سندروم پلی کیستیک ( PCOs )یکی از شایع ترین بیماری های غدد درون ریز است که 11.4 ٪ نوجوانان جهان را تحت تاثیر قرار می دهد. و بر مسائل مربوط به باروری در سنین بزرگسالی تاثیرات منفی دارد.این بیماری ریشه ژنتیکی دارد و هایپر انسولیمی و هایپر آندروژنیسم  ، علل شناخته شده ایجاد این بیماری هستند.همچنین اگر چه ریزش مو با الگوی زنانه می تواند دلایل مختلف کمبود ویتامین و هورمون  تیروئید و افزایش آندروژن داشته باشد ، اما شایع ترین علت آن هایپر آندروژنیسم و PCOs  است. در زنان مبتلا به این سندرم، قاعدگی های طولانی مدت یا نامنظم و بالا بودن سطح هورمون مردانه ی آندروژن مشاهده می شود. در این شرایط احتمال بارداری کاهش می یابد. جوش های چرکی (آکنه)،  پوست چرب، رشد موهای زائد صورت و بدن ، یا ریزش مو از دیگر علائم این سندرم هستند.

نشانه های سندرم تخمدان پلی کیستیک :

ریزش موی سر با الگوی مردانه

موهای زائد ضخیم (Hirsutism) روی لب بالا، چانه، دو طرف صورت، قفسه سینه و شکم (محل های مختص رشد مو در مردان)

کمتر از ۸ نوبت قاعدگی در طول سال

چرخه های قاعدگی طولانی و دردناک

 وزن و چاق شدن

آکنه و جوش چرکی روی صورت به علت پوست چرب

سطح بالای هورمون آندروژن

اختلال در بارداری به گونه ای که به مصرف دارو نیاز باشد.

تیره تر یا مخملی شدن بخشی از پوست

ضخیم شدن بخش هایی از پوست

 چرا سندرم تخمدان پلی کیستیک باعث ریزش مو می شود ؟

ریزش موی ناشی از تنبلی تخمدان به دلیل افزایش هورمون مردانه معروف به آندروژن در بدن رخ می‌دهد. این آندروژن‌های اضافی باعث نازک شدن مو در پوست سر می‌شوند. سطح پایینی از هورمون‌های مردانه همچون تستوسترون و آندروستندیون به‌طور طبیعی در تخمدان‌ها، غدد فوق کلیوی و سلول‌های چربی بدن زنان تولید می‌شوند.

این هورمون‌ها با تحریک رشد موهای ناحیه تناسلی و زیر بغل نقش کلیدی در بلوغ زنان دارند. همچنین این هورمون‌ها در شدت و دفعات خونریزی قاعدگی تأثیرگذارند و بعدها به استروژن تبدیل می‌شوند. سطح آندروژن در زنان بسیار کمتر از مردان است، بنابراین زمانی که تخمدان‌ها مبتلا به سندرم تنبلی تخمدان می‌شوند، مقدار زیادی کیست تولید می‌کنند، فولیکول‌های مو مسدود می‌شوند و درنتیجه چیزی به نام آلوپسی آندروژنیک یا AGA بروز می‌کند.

موهای آسیب‌دیده ازنظر قطر نازک‌تر، با طول کمتر و رنگ روشن‌تر دیده می‌شوند، تا زمانی که نهایتاً دیگر تولید نشوند و رشد نکنند. به این ریزش مو با الگوی زنانه یا FPHL گفته می‌شود. نازک شدن و ریزش مو از قسمت تاج سر شروع می‌شود و سپس به‌تدریج گسترش می‌یابد، به‌طوری‌که بیشتر قسمت بالای سر را درگیر می‌کند و پوست سر نمایان می‌شود. بدترین مرحله این نوع ریزش مو می‌تواند طاسی کامل سر باشد. به‌خصوص زنانی که در حال نزدیک شدن به دوره یائسگی هستند، اگر مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک باشند بیشتر در معرض خطر طاسی کامل سر قرار دارند. تنبلی تخمدان خود را با اثر بر رویش و ریزش مو نشان می‌دهد. زنانی که دچار سندرم تنبلی تخمدان می‌شوند ممکن است در طول روز موی بیشتری از دست بدهند. این افراد اگر دقت کنند روی هر لباس، بستر خواب و حتی مبلمان خانه‌شان پر از مو است. این افراد صبح‌ها نیز شاهد وجود توده‌ای مو روی بالش هستند. همچنین در حمام موی این افراد به‌صورت توده‌ای بیرون می‌آید.

مقصر اصلی ریزش مو کدام هورمون است؟

مقصر اصلی در این نوع ریزش مو هورمون DHT است که به گیرنده‌های فولیکول‌های پوست سر متصل می‌شود و این فولیکول‌ها را کوچک می‌کند و درنهایت زنده ماندن موهای سالم را غیرممکن می‌کند. این عارضه زمانی شدت پیدا می‌کند که تنبلی تخمدان سبب عدم تخمک‌گذاری شود و سطح پروژسترون کاهش پیدا کند. درواقع پروژسترون‌ها با اتصال به همان گیرنده‌ها از بروز ریزش مو جلوگیری می‌کنند.

آیا مو های از دست رفته دوباره رشد  می کند؟

درمان ریزش موی ناشی از تنبلی تخمدان و رویش مجدد موها چند هفته طول می‌کشد. در این روند درمانی چند هفته زمان می‌برد تا آندروژن‌های اضافی و DHT از بین برود و سطح استروژن و پروژسترون افزایش یابد. این درمان تا زمانی که بدن بتواند به‌اندازه کافی هورمون‌های زنانه تولید کند و از افزایش سطح هورمون‌های مردانه جلوگیری کند باید ادامه یابد.

چند کار وجود دارد که می توانید برای به حداقل رساندن ریزش مو انجام دهید:

مو را شل نگه دارید. اگر به طور مرتب موهای خود را به صورت بافته، یا  به صورت دم اسبی حالت می دهید، سعی کنید آنها را شل نگه دارید تا فشار زیادی به موهای شما وارد نشود.

از دست زدن به موهایتان خودداری کنید. تا حد امکان سعی کنید موهای خود را نکشید، نپیچانید یا مالش ندهید.

موها را خشک کنید. پس از شستن، از حوله استفاده کنید تا موهای خود را به آرامی خشک کنید. از مالیدن موهای خود با حوله یا چرخاندن آن در داخل حوله خودداری کنید.

یک رژیم غذایی متعادل غنی از مواد مغذی را هدف قرار دهید. سعی کنید مقدار زیادی آهن و پروتئین را در میان وعده ها و وعده های غذایی خود بگنجانید.

محصولات و ابزارهای حالت دهنده نیز از عوامل رایج ریزش مو هستند. نمونه هایی از ابزارهایی که می توانند بر ریزش مو تأثیر بگذارند عبارتند از:

  • سشوار
  • شانه های گرم شده
  • اتو مو
  • رنگ مو

اگر تصمیم دارید موهایتان را با وسایل گرم شده حالت دهید، فقط زمانی این کار را انجام دهید که موهایتان خشک است و از کمترین زمان  ممکن  استفاده کنید.

 درمان های خانگی سندرم تخمدان پلی کیستیک :

بسیاری از مبتلایان به سندرم تخمدان پلی کیستیک موهای ضخیم‌تری روی صورت و بدن خود دارند ، برخی از آنها دچار نازک شدن مو و ریزش مو می‌شوند که به آن ریزش موی الگوی زنانه می‌گویند. اگر به دنبال مسیر طبیعی‌تری هستید، برخی از درمان‌های خانگی وجود دارد که ممکن است به کاهش سطح آندروژن و کاهش تأثیر آن بر موهای شما کمک کند.

زینک

طبق یک مطالعه در سال 2016، مصرف مکمل زینک ممکن است به ریزش موی مرتبط با PCOS کمک کند. استفاده از 50 میلی گرم زینک روزانه به مدت 8 هفته اثرات مفیدی بر روی مو دارد.

کاهش وزن

کاهش وزن می تواند سطوح آندروژن را کاهش دهد و اثرات آندروژن های اضافی را در زنان مبتلا به PCOS کاهش دهد. این موضوع می تواند منجر به ریزش مو کمتر و همچنین کاهش سایر علائم PCOS شود.از دست دادن تنها 5 تا 10 درصد از وزن بدن می تواند علائم PCOS را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

بیوتین

بیوتین یک مکمل محبوب است که اغلب برای سلامت و رشد مو استفاده می شود.

چگونه می توانم از ریزش مو جلوگیری کنم؟ 

چند کار وجود دارد که می توانید برای به حداقل رساندن ریزش مو انجام دهید:

 

  • مو را شل نگه دارید. اگر به طور مرتب موهای خود را به صورت بافته، یا  به صورت دم اسبی حالت می دهید، سعی کنید آنها را شل نگه دارید تا فشار زیادی به موهای شما وارد نشود.
  • از دست زدن به موهایتان خودداری کنید. تا حد امکان سعی کنید موهای خود را نکشید، نپیچانید یا مالش ندهید.
  • موها را خشک کنید. پس از شستن، از حوله استفاده کنید تا موهای خود را به آرامی خشک کنید. از مالیدن موهای خود با حوله یا چرخاندن آن در داخل حوله خودداری کنید.
  • یک رژیم غذایی متعادل غنی از مواد مغذی را هدف قرار دهید. سعی کنید مقدار زیادی آهن و پروتئین را در میان وعده ها و وعده های غذایی خود بگنجانید.

محصولات و ابزارهای حالت دهنده نیز از عوامل رایج ریزش مو هستند. نمونه هایی از ابزارهایی که می توانند بر ریزش مو تأثیر بگذارند عبارتند از:

  • سشوار
  • شانه های گرم شده
  • اتو مو
  •  رنگ مو

اگر تصمیم دارید موهایتان را با وسایل گرم شده حالت دهید، فقط زمانی این کار را انجام دهید که موهایتان خشک است و از کمترین زمان  ممکن  استفاده کنید.


Reference

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/hair-loss-in-black-women-tips-from-an-expert

https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/879077

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *