ارتباط ریزش مو و سندروم پلی کیستیک چیست ؟
مدت مطالعه مقاله :۴ دقیقه
سندروم پلی کیستیک ( PCOs )یکی از شایع ترین بیماری های غدد درون ریز است که ۱۱٫۴ ٪ نوجوانان جهان را تحت تاثیر قرار می دهد. و بر مسائل مربوط به باروری در سنین بزرگسالی تاثیرات منفی دارد.این بیماری ریشه ژنتیکی دارد و هایپر انسولیمی و هایپر آندروژنیسم ، علل شناخته شده ایجاد این بیماری هستند.همچنین اگر چه ریزش مو با الگوی زنانه می تواند دلایل مختلف کمبود ویتامین و هورمون تیروئید و افزایش آندروژن داشته باشد ، اما شایع ترین علت آن هایپر آندروژنیسم و PCOs است. در زنان مبتلا به این سندرم، قاعدگی های طولانی مدت یا نامنظم و بالا بودن سطح هورمون مردانه ی آندروژن مشاهده می شود. در این شرایط احتمال بارداری کاهش می یابد. جوش های چرکی (آکنه)، پوست چرب، رشد موهای زائد صورت و بدن ، یا ریزش مو از دیگر علائم این سندرم هستند.
ریزش موی سر با الگوی مردانه
موهای زائد ضخیم (Hirsutism) روی لب بالا، چانه، دو طرف صورت، قفسه سینه و شکم (محل های مختص رشد مو در مردان)
کمتر از ۸ نوبت قاعدگی در طول سال
چرخه های قاعدگی طولانی و دردناک
وزن و چاق شدن
آکنه و جوش چرکی روی صورت به علت پوست چرب
سطح بالای هورمون آندروژن
اختلال در بارداری به گونه ای که به مصرف دارو نیاز باشد.
تیره تر یا مخملی شدن بخشی از پوست
ضخیم شدن بخش هایی از پوست
ریزش موی ناشی از تنبلی تخمدان به دلیل افزایش هورمون مردانه معروف به آندروژن در بدن رخ میدهد. این آندروژنهای اضافی باعث نازک شدن مو در پوست سر میشوند. سطح پایینی از هورمونهای مردانه همچون تستوسترون و آندروستندیون بهطور طبیعی در تخمدانها، غدد فوق کلیوی و سلولهای چربی بدن زنان تولید میشوند.
این هورمونها با تحریک رشد موهای ناحیه تناسلی و زیر بغل نقش کلیدی در بلوغ زنان دارند. همچنین این هورمونها در شدت و دفعات خونریزی قاعدگی تأثیرگذارند و بعدها به استروژن تبدیل میشوند. سطح آندروژن در زنان بسیار کمتر از مردان است، بنابراین زمانی که تخمدانها مبتلا به سندرم تنبلی تخمدان میشوند، مقدار زیادی کیست تولید میکنند، فولیکولهای مو مسدود میشوند و درنتیجه چیزی به نام آلوپسی آندروژنیک یا AGA بروز میکند.
موهای آسیبدیده ازنظر قطر نازکتر، با طول کمتر و رنگ روشنتر دیده میشوند، تا زمانی که نهایتاً دیگر تولید نشوند و رشد نکنند. به این ریزش مو با الگوی زنانه یا FPHL گفته میشود. نازک شدن و ریزش مو از قسمت تاج سر شروع میشود و سپس بهتدریج گسترش مییابد، بهطوریکه بیشتر قسمت بالای سر را درگیر میکند و پوست سر نمایان میشود. بدترین مرحله این نوع ریزش مو میتواند طاسی کامل سر باشد. بهخصوص زنانی که در حال نزدیک شدن به دوره یائسگی هستند، اگر مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک باشند بیشتر در معرض خطر طاسی کامل سر قرار دارند. تنبلی تخمدان خود را با اثر بر رویش و ریزش مو نشان میدهد. زنانی که دچار سندرم تنبلی تخمدان میشوند ممکن است در طول روز موی بیشتری از دست بدهند. این افراد اگر دقت کنند روی هر لباس، بستر خواب و حتی مبلمان خانهشان پر از مو است. این افراد صبحها نیز شاهد وجود تودهای مو روی بالش هستند. همچنین در حمام موی این افراد بهصورت تودهای بیرون میآید.
مقصر اصلی در این نوع ریزش مو هورمون DHT است که به گیرندههای فولیکولهای پوست سر متصل میشود و این فولیکولها را کوچک میکند و درنهایت زنده ماندن موهای سالم را غیرممکن میکند. این عارضه زمانی شدت پیدا میکند که تنبلی تخمدان سبب عدم تخمکگذاری شود و سطح پروژسترون کاهش پیدا کند. درواقع پروژسترونها با اتصال به همان گیرندهها از بروز ریزش مو جلوگیری میکنند.
درمان ریزش موی ناشی از تنبلی تخمدان و رویش مجدد موها چند هفته طول میکشد. در این روند درمانی چند هفته زمان میبرد تا آندروژنهای اضافی و DHT از بین برود و سطح استروژن و پروژسترون افزایش یابد. این درمان تا زمانی که بدن بتواند بهاندازه کافی هورمونهای زنانه تولید کند و از افزایش سطح هورمونهای مردانه جلوگیری کند باید ادامه یابد.
https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/879077