![9 علامت ابتلا به آنفولانزا](https://herberis.com/wp-content/uploads/2023/09/آنفولانزا.webp)
آنفولانزا یک بیماری است که عامل آن ویروس انفولانزا است. این ویروس علائمی مانند درد سر و بدن، گلودرد، تب و علائم تنفسی ایجاد میکند که میتواند شدید باشد. انفولانزا در ماههای فصل زمستان شایعتر است.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید!
فصل آنفولانزا چه زمانی است؟
فصل انفولانزا به زمانی گفته میشود که موارد ابتلا به انفولانزا به طور چشمگیری افزایش مییابد. فصل انفولانزا در نیمکره شمالی از اکتبر تا مه است. بیشترین تعداد موارد (پیک) معمولا بین دسامبر و فوریه اتفاق میافتد.
آنفولانزا چقدر شایع است؟
انفولانزا یکی از شایعترین بیماری های عفونی است. در هر فصل آنفولانزا، حدود 20 تا 40 میلیون نفر در ایالات متحده به انفولانزا مبتلا میشوند.
تفاوت آنفولانزا و سرماخوردگی چیست؟
برخی از علائم سرماخوردگی مانند آبریزش بینی و سرفه با انفولانزا مشابه هستند. اما علائم سرماخوردگی معمولا خفیف هستند و علائم انفولانزا میتوانند شدید باشند و منجر به عوارض جدی شود. ویروسهای متفاوت باعث سرماخوردگی و آنفولانزا میشوند.
چه کسانی بیشتر در معرض خطر عوارض ناشی از آنفولانزا هستند؟
برخی از مشکلات سلامتی میتوانند فرد را در معرض خطر بیشتری برای علائم شدید ناشی از آنفولانزا قرار دهند. این علائم شدید شامل عوارض تهدیدکننده زندگی است که نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارد. برخی از این مشکلات سلامتی شامل موارد زیر است.
- داشتن آسم، بیماری انسداد ریوی مزمن یا هر بیماری ریوی دیگر
- سابقه بیماری کلیوی، کبدی، عصبی، قلب یا عروق خونی مانند سکته
- داشتن شرایطی که باعث مشکلاتی در عملکرد عضلات میشود و یا سرفه کردن و بلعیدن مایعات را از مجاری تنفسی دشوار میکند.
- دیابت
- سیستم ایمنی ضعیف ( به دلیل ابتلا به ایدز، سرطان و یا داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی)
- داشتن اختلالات خونی مثل کمخونی داس شکل
- داشتن شاخص توده بدنی (BMI) بیشتر از 40 (چاقی)
- سنین زیر 5 سال و بالای 65 سال
- بارداری
- مصرف منظم آسپرین در سنین زیر 19 سال
افراد سیاهپوست غیر اسپانیایی، سرخپوستان آمریکایی و غیر اسپانیایی، بومیان آلاسکا و اسپانیاییها یا لاتین تبارها بالاترین میزان ابتلا به بیماری شدید ناشی از آنفولانزا را در مقایسه با سفیدپوستان غیراسپانیایی و آسیاییهای غیر اسپانیایی دارند.
علائم آنفولانزا چیست؟
علائم بیماری آنفولانزا معمولا به سرعت ظاهر میشود و میپتواند شامل موارد زیر باشد.
- تب
- لرز
- بدن درد
- سرفه
- سردرد
- گلودرد
- آبریزش یا گرفتگی بینی (احتقان)
- احساس خستگی
- استفراغ و یا اسهال (بیشتر اوقات فقط در کودکان)
ممکن است فردی تمام این علائم را نداشته باشد.
چه چیزی باعث آنفولانزا میشود؟
ویروس انفولانزا باعث بیماری انفولانزا میشود. انفولانزای B، A و C شایعترین انواعی هستند که افراد را مبتلا میکنند.انفولانزای نوع B و A به انفولانزای فصلی معروف هستند و بیشتر افراد در زمستان به آن مبتلا میشوند و علائم شدیدتری از خود نشان میدهند. آنفولانزای C علائم شدیدتری ایجاد نمیکند و فصلی نیست و تعداد موارد ابتلا در طول سال ثابت میماند. H1N1 (آنفولانزای خوکی) و انفولانزای پرندگان هردو زیرگروه انفولانزای A هستند.
آیا آنفولانزا مسری است؟
بله آنفولانزا یک بیماری مسری است و از فردی به فرد دیگر سرایت میکند. هر شخص آلودهای انفولانزا را به یک یا دو نفر دیگر سرایت میدهد.
آنفولانزا چگونه منتشر میشود؟
ویروس انفولانزا از تماس مستقیم یا غیرمستقیم با فرد دیگری که آلوده شده است منتشر می شود. راههای رایج ابتلا به آنفولانزا شامل موارد زیر است.
- از کسی که در نزدیکی سرفه، عطسه یا صحبت میکند. قطرات میتوانند به دستان شما برسند یا در هوا حرکت کنند تا وارد بینی یا دهان شما شوند. سپس انفولانزا وارد ریههای شما میشود.
- با لمس سطحی که توسط ویروس انفولانزا آلوده شده است، سپس دست، صورت، بینی، دهان یا چشمان خود را لمس کنید. این شامل مواردی مانند دستگیره در، میز، کامپیوتر و تلفن میشود.
- با لمس دستها یا صورت فردی که مبتلا به آنفولانزا است، سپس با لمس صورت، بینی، دهان یا چشمهای خود.
چه مدت پس از قرار گرفتن در معرض آنفولانزا علائم آشکار میشوند؟
اگر به ویروس انفولانزا آلوده شده باشید، معمولا یک تا چهار روز پس از قرار گرفتن در معرض آن علائم آنفولانزا ظاهر میشوند. (دوره کمون)
آنفولانزا چگونه تشخیص داده میشود؟
پزشک با بررسی علائم و آزمایش نمونه مخاط بینی، آنفولانزا را تشخیص میدهد. برای انجام این آزمایش یک چوب بلند با نوک نرم (سواب) را در بینی قرار میدهند. نتایج ممکن است چند دقیقه تا یکی دو روز طول بکشد.
آنفولانزا چگونه درمان میشود؟
پزشکان میتوانند تحت شرایط خاص، آنفولانزا را با داروهای ضدویروسی درمان کنند. داروهای ضدویروسی میتوانند خطر ابتلا به بیماری شدید را کاهش دهند و مدت زمان بیماری را کاهش دهند. بسیاری از افراد بدون استفاده از دارو میتوانند بهبود یابند. معمولا پزشکان در حالات زیر داروهای ضدویروسی را تجویز میکنند.
- علائم کمتر از 48 ساعت است که ظاهر شدهاند. اگر داروهای ضدویروسی بعد از دو روز از شروع استفاده شوند، احتمالا کمتر اثر خواهند داشت. این ویروس در طی این مدت نسخههای بیشتری از خود ساخته است و بدن شروع به مبارزه به وسیله آنتی بادی ها کرده است.
- در صورتی که فرد یک بیماری زمینهای داشته باشد و یا در معرض خطر بیماری شدید باشند؛ در این حالت با وجود گذشت زمان بیش از 48 ساعت نیز پزشک ممکن است داروهای ضدویروسی تجویز کند.
- در صورتی که فرد علائم شدید داشته باشد، حتی اگر بیش از 48 ساعت بیماری شروع شده باشد.
- در صورتی که با افرادی که در معرض عوارض شدید انفولانزا هستند زندگی کنید یا از آنها مراقبت کنید.
چگونه میتوان از ابتلا به آنفولانزا پیشگیری کرد؟
یکی از راهها برای پیشگیری از آنفولانزا تزریق واکسن انفولانزا در هر سال است. واکسنها سیستم ایمنی را آموزش میدهند تا عفونتها را تشخیص دهد و قبل از اینکه فرد بیمار شود، با آنها مبارزه کند. ویروس انفولانزا میتواند هر سال کمی تغییر کند (جهش یابد)؛ به همین دلیل است که هر سال باید واکسن زده شود. حتی اگر با نسخهای متفاوت با نسخه انفولانزای موجود در واکسن بیمار شوید، واکسیناسیون خطر ابتلا به بیماری جدی شما را کاهش میدهد. پزشک میتواند واکسن را به صورت تزریقی یا استنشاقی به شما بدهد. راههای دیگر پیشگیری از ابتلا به انفولانزا شامل موارد زیر است.
- شستن دستها با اب و صابون و در صورت نبودن آب و صابون استفاده از ضدعفونیکننده دست مبتنی بر الکل
- هنگام سرفه و عطسه حتما دهان و بینی را بپوشانید
- سرفه و عطسه در دستمال کاغذی و یا آرنج در صورت نبودن دستمال
- فاصله گرفتن از افراد هنگام ابتلا به آنفولانزا یا سایر بیماریهای عفونی
- استفاده از ماسک در صورت ابتلا به بیماری و اگر مجبور به ارتباط با افراد دیگر هستید
- اجتناب از دست زدن به صورت، چشمها، بینی و دهان
- غذا یا ظروف غذا را به صورت مشترک با دیگران استفاده نکنید
چگونه علائم آنفولانزا را مدیریت کنیم؟
بسیاری از افراد میتوانند علائم انفولانزا را در خانه و با داروهای بدون نسخه (OTC) و سایر درمانها مدیریت کنند. برخی از راههای مدیریت علائم انفولانزا شامل موارد زیر است.
- استراحت زیاد
- نوشیدن مایعاتی مانند آب یا آب گوشت برای جلوگیری از کمآبی بدن
- استفاده از کیسه آب گرم برای تسکین درد عضلات
- مصرف استامینوفن میتواند به کاهش تب و تسکین درد سر و بدن کمک کند
- استفاده از اسپری یا داروهای ضداحتقان خوراکی مانند سودوافدرین میتواند به رفع آبریزش یا گرفتگی بینی کمک کند
- مصرف داروهای سرکوبکننده سرفه (ضدسرفه) مانند دکسترومتورفان میتواند به آرام کردن سرفه آزاردهنده کمک کند
- استفاده از خلطآورهایی مثل گایافنزین پاکسازی مخاط از ریهها را آسانتر میکند.
همه نباید از داروهای بدون نسخه استفاده کنند؛ بنابراین قبل از مصرف هرگونه دارویی یا پزشک خود مشورت کنید. همچنین از پزشک خود درباره استفاده همزمان داروها و یا همراه مکملها بپرسید. استفاده از آسپرین برای افراد زیر 16 سال مناسب نیست و حتما درباره این موضوع با پزشک مشورت کنید.