ازجمله بیماریهای که عامل چاقی می باشد، کمکاری تیروئید است که موجب کاهش هورمون مربوط به افزایش سوخت وساز بدن و متابولیسم میگردد. کمکاری تیروئید سبب خواهد شد که بدن نتواند به حد کافی مواد مصرفی فرد را بسوزاند که این مسئله میتواند سبب چاقی در افراد مبتلا به کم کاری تیروئید شود.
اینسومنیا، آپنه ی خواب، سندروم پاهای بی قرار و هر عامل دیگر بیخوابی موجب اضافه وزن خواهد شد. اختلال خواب باعث تحریک گرسنگی شده و درنتیجه اگر فرد به اندازه کافی نخوابد و یا چرت نزند، دچار پرخوری میگردد. بهعلاوه یک مطالعه جدید نشان میدهد افرادی که کم میخوابند با لذت بیشتری غذا میخورند و این خود باعث میشود بیش از بقیه ی افراد مواد غذایی مصرف نمایند و از طرفی هم به خاطر خستگی زیاد نمی توانند فعالیت کافی جهت سوزاندن کالری داشته باشند.
افرادی که از افسردگی رنج میبرند، اغلب به چند دلیل دچار اضافه وزن میشوند. بسیاری از افراد دچار افسردگی، احساس نیاز به خوردن غذا را در خود مییابند، برخی به دلیل تحرک ناکافی و برخی به دلیل مصرف داروهای چاقکنندهی ضدافسردگی دچار اضافه وزن میشوند..البته داروهای ضدافسردگی تنها داروهایی نیستند که موجب اضافه وزن میشوند. بلکه داروهای دیگری مانند داروهای دیابت و تنظیمکننده متابولیسم غدد درونریز مانند انسولین، بتابلوکر ها و حتی داروهای ضد بارداری ازجملهی این داروها می باشند. پس هرگاه دچار اضافه وزن ناگهانی شدید، فکر کنید که آیا اخیراً داروی جدیدی را مصرف نمودهاید یا خیر؟
هر بیماریای که موجب ایجاد دردهای مزمن شود ازجمله فیبرومیالژی، ورم مفاصل و سیاتیک موجب اضافهوزن خواهد شد و عامل چاقی شمرده می شود. افرادی که دچار دردهای مزمن هستند، تمایل بیشتری به خوابیدن و یا عدم تحرک و یکجا نشستن دارند. همچنین داروهای مسکن درد، بهخصوص آنهایی که برای عصب تجویز میشوند نیز میتوانند به اضافه وزن کمک کنند.
سندروم یا نشانگان کوشینگ در اثر فعالیت زیاد بخش قشری غده آدرنال ایجاد میشود. این سندرم را هایپرکورتیزولیسم (افزایش کورتیزول) نیز مینامند. این بیماری بسیار نادر است و به دلیل افزایش تولید هورمون کورتیزول باعث افزایش وزن در فرد مبتلا میشود. یکی ازنشانه هایی که کوشینگ به همراه دارد، اظافه شدن وزن بدن در قسمت های شکم و ران است ، در حالی که دست ها و ساق پا لاغر می با شد . در قسمت گردن و صورت نیز به نوعی چاقی اتفاق می افتد که اصطلاحا به آن گردن بوفالویی می گویند.بروز خط هایی مانند ترک پوست اما در سایز های بیش از یک سانتی مترکه رنگی قرمز تر و پر رنگ تر دارد.پوست بدن نازک تر و خشک تر می گردد و نیاز دارید که مرتب از مرطوب کننده استفاده کنید،در غیر این صورت باید مداوم بدنتان را بخارانید.
هچنین بروز این بیماری باعث :
یائسگی که یکی از مراحل زندگی خانمها است و کسب چند کیلوگرم وزن در این دوره شایع هست. اختلال خواب، گرگرفتگی و تعریق شبانه نیز از عوارض دیگر این دوران محسوب میشوند که میتوانند در کنار عدم تعادل هورمونی، به دلیل کاهش فعالیت بدنی موجب چاقی شوند.
از جمله مشکلات گوارشی رایج می توان به یبوست اشاره کرد که سبب می شود تا روده کارش را به آهستگی انجام دهد.یکی از دلایل به وجود آمدن این شرایط قطعا شیوه یا نوع تغذیه می باشد.ولی ممکن است مصرف برخی دارو ها بی تاثیر نباشد.حال سوال اینجاست که آیا یبوست به چاقی مربوط می شود یا خیر؟
در دورانی که یبوست را تجربه می کنید ممکن است بدن با سوخت و ساز کند تری عمل کند و همین امر ممکن است بدن با سوخت و ساز کندتری عمل کند و باعث سوزاندن کالری اندکی می شود و نتیجه آن ممکن است اندکی اظافه وزن باشد که این امر گذرا بوده و پس از رفع این مشکل بر ظرف خواهد شد.
هیچ آزمایش خاصی وجود ندارد که به یک خانم بگوید به بیماری سندروم پلی کیستیک تخمدان مبتلاست. این بیماری باعث میشود پریودها نامنظم شوند، بر روی صورت و بدن فرد مبتلا مو روییده شود و یا دچار جوشهای پوستی شود، به علاوه کیستهایی روی تخمدانها رشد میکنند.
وجود بیش از حد هورمون مردانه اندروژن منجر به بروز این بیماری میشود. به علاوه فرد مبتلا به سندروم پلی کیستیک تخمدان به علت حساسیت کمتری که به انسولین دارد، دچار اضافه وزن میشود. انسولین هورمونی است که به بدن کمک میکنند قند خون را به انرژی تبدیل کند. پزشک میتواند به متعادل شدن هورمونها یا جایگزینی آنها کمک کند.
باکتریهای روه به هضم غذا کمک میکنند، اما هنگامی که عدم تعادل باکتریایی وجود داشته باشد مشکلاتی در رشد بیش از اندازه باکتری کوچک روده (SIBO) پدیدار میشود و ممکن است در ادامه مشکلاتی همانند نفخ، گاز، اسهال یا یبوست و افزایش وزن را تجربه کنید.
این بیماری زمانی رُخ میدهد که قلب شما به اندازه کافی خون را پمپ نمیکند. افزایش وزنهای یکدفعه بر اثر پرخوری ۱ تا ۲ کیلو در روز یا ۳ کیلو در هفته این بیماری را تشدید میکند.این مشکل میتواند باعث فشار در پاها و مچ پا بیشتر شود، ضربان بالا برود و تنفس سخت در کنار فشار خون بالا و از دست دادن حافظه و چیزی شبیه به سردرگمی اتفاق بیفتد. بروز چنین حالاتی فوق العاده خطرناک است که باید سریعا به پزشک مراجعه شود.
پزشک این داروها را داروهای کورتیکواستروئید مینامد. این داروها برای درمان آسم، برخی انواع آرتریت و سایر بیماریها تجویز میشود. هر چه میزان بیشتر و دوره طولانی تری از این داروهامصرف کنید، احتمال بیشتر گرسنه شدن شما وجود دارد. این داروها منجر به پرخوری و افزایش وزن میشوند. در مورد بهترین روش برای مدیریت عوارض داروهای استروئیدی با پزشک مشورت کنید.
برخی داروها ممکن است شما را گرسنه کنند، برخی دیگر کالری سوزی بدن شما را آهسته کرده و یا طریقه جذب مواد مغذی را در بدن تغییر میدهند. دانشمندان در مورد علت افزایش وزن بر اثر مصرف برخی داروها مطمئن نیستند. با این حال رایج ترین داروهایی که عامل چاقی هستند و باعث افزایش وزن میشوند
عبارتند از:
۱- قرص های ضد بارداری
۲-دارو های روانپریشی
۳-دارو های ضد افسردگی
۴-دارو های تشنج
۵-مسدود کننده های بتا (برای فشار خون بالا)
بسته به نوع بیماری دیابتی که دارید میتوانید با ترکیبی از رژیم غذایی، ورزش و استفاده از داروها یا انسولین به بهبود این بیماری کمک کنید. ترشح انسولین، به بدن کمک میکند تا انرژی ذخیره کند. در صورتی که انسولین زیاد در بدن وجود داشته باشد باعث ذخیره هر چه بیشتر مواد غذایی به شکل چربی میشود و عامل چاقی ترقی می شود. ترشح زیاد انسولین یا تزریق زیاد انسولین (ورزشکاران برای وزن گرفتن از این هورمون به صورت تزریقی استفاده میکنند) وسوسه به خوردن را زیاد میکند. زیرا با ترشح زیاد از حد انسولین، قند خون زودتر پایین میآید و انسان به خوردن تمایل پیدا میکند. هنگامی که فرد در معرض پیش دیابت قرار میگیرد با خوردن غذاهایی که قند شان کمتر است و تحرک کافی میتواند از چاق تر شدن جلوگیری کند.