سرطان دهانه رحم، شایعترین بیماری مرتبط با HPV است. دلیل ابتلای حدود ۹۹٫۷ درصد از کسانی که به سرطان دهانه رحم مبتلا میشوند، آلودگی با نوع پرخطر ویروس HPV بودهاست. این نوع سرطان همچنین جزو شایعترین سرطانها در زنان است. اغلب عفونتهای ایجاد شده با اچ پی وی خودبهخود از بین میروند اما آلودگی به انواع پرخطر آن ممکن است باعث ایجاد سرطان در ناحیه تناسلی شود. ویروس HPV معمولا پوست را درگیر و آلوده میکند و در سلولهای پوستی ایجاد تغییر میکند. در حال حاضر واکسنهایی برای پیشگیری از عفونت با این ویروس وجود دارد. تستهای HPV نیز در پیشگیری از ابتلا به سرطان موثر هستند.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید.
چهارمین سرطان شایع در بین زنان، سرطان دهانه رحم است. دو نوع ویروس ۱۶ و ۱۸ (HPV) سبب ایجاد حدود ۵۰ درصد از پیش سرطانهای دهانه رحم هستند. ویروس اچ پی وی عمدتا از طریق رابطه جنسی منتقل میشود. زنان آلوده به اچ پی وی حدود ۶ برابر بیشتر از زنان دیگر در معرض خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم هستند. این نوع سرطان اگر به موقع تشخیص داده شود، قابل درمان است. واکسیناسیون، غربالگری و درمان ضایعات پیشسرطانی، سه روش موثر برای پیشگیری از ابتلا به سرطان است.
ویروس پاپیلومای انسانی یا اچ پی وی تقریبا باعث ایجاد تمام سرطانهای دهانه رحم است. غربالگری میتواند به شناسایی و حذف سلولهای پیشسرطانی کمک کند. این امر منجر به پیشگیری از ابتلا به سرطان دهانه رحم میشود. اکثر عفونتهای HPV و ضایعات پیش سرطانی خودبهخود برطرف میشوند اما برای همهی زنان خطر مزمن شدن عفونت وجود دارد. مزمن شدن عفونت اچ پی وی سبب میشود ضایعات پیش سرطانی به سرطان تبدیل شوند. زنانی که سیستم ایمنی سالمی دارند، ۱۵ تا ۲۰ سال طول میکشد تا این نوع سرطان در بدنشان ایجاد شود. در زنانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند مثل زنان مبتلا به HIV این زمان به ۵ تا ۱۰ سال تقلیل مییابد.
برای کسانی که علائم سرطان دهانه رحم دارند و کسانی که آزمایشات غربالگری دهانه رحم غیرطبیعی است، یک سری تست وجود دارد.
در ابتدا پزشک شما را معاینه خواهد کرد و دربارهی سوابق پزشکی شما و خانوادهتان سوالاتی خواهد پرسید. این سوالات دربارهی علائم سرطان است. همچنین حین معاینه فیزیکی کامل وضعیت کلی سلامت شما ارزیابی خواهد شد. اگر قبلا معاینه لگن و تست پاپاسمیر انجام نداده باشید، لازم است آن را انجام دهید. غدد لنفاوی نیز برای بررسی میزان گسترش سرطان در بدن (متاستاز) معاینه خواهند شد.
اگر علائم خاص سرطان، تست اچ پی وی مثبت و یا تست پاپاسمیر مثبت داشته باشید، احتمالا نیاز به انجام روش کولپوسکوپی دارید. کولپوسکوپ یک وسیله دارای عدسیهای ذرهبین است. پزشک به وسیله کولپوسکوپ سطح دهانه رحم را معاینه میکند. در کولپوسکوپی پزشک محلول ضعیفی از استیکاسید روی دهانه رحم قرار میدهد. این کار باعث میشود تا نواحی غیرطبیعی را راحتتر ببیند. در صورتی که ناحیه غیرطبیعی وجود داشته باشد یک تکه کوچک از بافت آن برداشته میشود و برای بررسی به آزمایشگاه فرستاده میشود. به این کار بیوپسی گفته میشود. بیوپسی بهترین روش برای تشخیص قطعی ضایعات پیش سرطانی و سرطان دهانه رحم است.
چندین نوع بیوپسی برای تشخیص سرطان دهانه رحم وجود دارد. اگر بافت غیرطبیعی به وسیله بیوپسی به طور کامل حذف شود، شاید نیاز به درمان دیگر نداشته باشد.
در این نوع بیوپسی با کولپوسکوپ، نواحی غیرطبیعی دهانه رحم بررسی و پیدا میشود. سپس با استفاده از فورسپس بخشی از ناحیه غیرطبیعی دهانه رحم برداشته میشود. بیوپسی کولپوسکوپی ممکن است منجر به درد و خونریزی مختصر شود.
اگر با کولپوسکوپی ناحیه غیرطبیعی مشاهده نشود و یا نواحی در معرض خطر قابل مشاهده نباشد، از روش کورتاژ آندوسرویکال استفاده میشود. در این روش یک ابزار باریک (کورت یا برس) در کانال آندوسرویکال وارد میشود. سپس یک خراش در کانال ایجاد و مقداری از بافت برداشته شده و برای بررسی به آزمایشگاه فرستاده میشود. در این روش نیز ممکن است کمی درد و خونریزی خفیف رخ دهد.
در بیوپسی مخروطی یا کونیزاسیون، پزشک یک بافت مخروطی شکل از دهانه رحم برمیدارد. این بافت مخروطی شامل مرز بین اگزوسرویس و اندوسرویکس است. بیوپسی مخروطی به عنوان روشی برای حذف کامل و درمان بسیاری از پیش سرطانها و سرطانهای اولیه استفاده میشود. عوارض احتمالی بیوپسی مخروطی شامل عفونت، خونریزی و باریک شدن دهانه رحم است.
سرطان دهانه رحم نیز مانند سایر سرطانها اگر به موقع تشخیص داده شود قابل درمان است. عوامل مختلفی در روند درمان این سرطان موثر هستند. عواملی مثل محل سرطان، اندازه سرطان، مقدار گسترش آن و سلامت عمومی شما در درمان این نوع سرطان نقش دارند. انواع روشهای درمان این نوع سرطان شامل درمان دارویی، شیمیدرمانی، هورموندرمانی، ایمونوتراپی، رادیوتراپی و جراحی است.
پژوهشهای گستردهای در زمینه اثربخشی واکسن HPV بر سرطان دهانه رحم و بافتهای پیش سرطانی انجام شده است. این پژوهشها شواهدی مبنی بر اثربخشی واکسن اچ پی وی بر پیشگیری از این نوع سرطان ارائه میکنند. همچنین یک پژوهش نشان داده است که واکسن HPV منجر به پیشگیری از سرطان در زنانی که آلوده به ویروس نبودهاند، میشود.
بیشتر بخوانید : همه چیز درباره واکسن بیماری اچ پی وی HPV
سرطان دهانه رحم در بین شایعترین سرطانهای زنان رتبه چهارم را دارد. دونوع از انواع ویروس پاپیلومای انسانی باعث ایجاد حدود ۵۰ درصد از پیشسرطانها و سرطانهای دهانه رحم میشود. ویروس پاپیلومای انسانی یا اچ پی وی از طریق رابطه جنسی منتقل میشود. اکثر عفونتهای اچ پی وی خودبهخود از بین میروند اما در صورت مزمن شدن عفونت ممکن است باعث ایجاد ضایعات پیش سرطانی و ابتلا به سرطان شود. برای تشخیص پیشسرطانها و سرطان تستهای تشخیصی وجود دارد. تهیه بیوپسی از ضایعات و ارسال به آزمایشگاه یکی از روشهای تشخیص این نوع سرطان است. غربالگری و چکاپهای سالیانه در تشخیص به موقع و درمان این نوع سرطان موثر است. روشهای مختلفی برای درمان این سرطان وجود دارد که برخی از آنها شامل درمان با دارو، شیمی درمانی، رادیوتراپی و جراحی است.