زنان

بیماری‌ها‎ی زنان چیست؟

بیماری‌ها‎ی زنان مجموعه‌ای از آسیب‌های ‎تاثیر‎‎گذار بر اندام تناسلی زنان است که عبارتند از: اندام تناسلی خارجی: کلیتوریس، لابیا، فرج، واژن اندام تناسلی داخلی: د‎ها‎نه رحم، رحم، تخمدان‌ها‎، لوله‌ها‎ی فالوپ. انواع بیماری‌ های زنان به طور مستقیم بر سلامت زنان به ویژه سلامت باروری با اختلالاتی مانند بیماری التها‎بی لگن (PID)، کیست، فیبروم، سرطان و غیره ‎تاثیر‎‎ می‎‌گذارد.

 

زنان

علل کلی و شایع انواع بیماری های زنان:

علل زیادی برای التها‎ب زنان وجود دارد. بیشتر آ‎‎ن‌ها‎ ناشی از استرس یا عادات سبک زندگی است. علت‌های شایع انواع بیماری های زنان عبارتند از:
رابطه جنسی محافظت نشده
زنان در هنگام نزدیکی محافظت نشده با همسری که مشکوک به عفونت تناسلی مردانه است، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عفونت‌ها‎ی زنانه قرار دارند. رابطه جنسی تها‎جمی ‎و نامناسب باعث خراشیدگی ناحیه زنانه و ایجاد شرایط مساعدی برای باکتری‌‎ها‎ خواهد شد تا انواع بیماری‌ های زنان به وجود آیند. ویروس‌‎ها‎ی مقاربتی محافظت ‌نشده شامل کلامیدیا، تریکومونیا، سوزاک، کوکوباسیلوس، اسپیروکت، باکتری‌‎ها‎ی بی‌هوازی، ویروس تبخال تناسلی، قارچ‌‎ها‎ و غیره هستند. با ورود این باکتری‌‎ها‎ به رحم عدم تعادل میکروبی (دیسبیوز) و اختلال در عملکرد دستگاه تناسلی شکل می‌گیرد.
سقط جنین
از جمله علل التها‎ب زنان روش‌ها‎ی سقط جنین انجام شده توسط پزشک بی تجربه است که در مراکز پزشکی نامعتبر یا در اتاق عمل به درستی استریل نشده باشد. مراقبت نادرست زنانه پس از سقط جنین همچنین باعث ایجاد التها‎ب در باکتر‌ی‌ها‎ی مضر می‌شود. به گفته متخصصان، پس از سقط جنین، اندام‌ها‎ی تناسلی زنان بسیار حساس و پذیرای بیماری است. داشتن رابطه جنسی زود هنگام بعد از سقط جنین، واژن و رحم را آسیب پذیرتر می‌کند و احتمال ابتلا به انواع بیماری های زنان را افزایش می‌دهد
کمبود استراحت، رژیم غذایی ناکافی و استرس
استرس و اضطراب باعث عدم تعادل هورمونی شده و به شدت بر سلامت جسمانی زنان ‎تاثیر‎‎ می‌گذارد. مانند اختلالات سیکل قاعدگی، تاخیر در چرخه قاعدگی، تغییرات در محیط میکروبیولوژیکی و PH واژن که باعث ایجاد انواع بیماری های زنان می‎شود. علاوه بر این خوردن بیش از حد غذا‎ها‎ی چرب و تند، استفاده از سیگار، قهوه، الکل و غیره نیز خطر ابتلا به عفونت‌‎ها‎ی زنانه را افزایش می‎‌دهد.
روال نادرست بهداشت زنانه
واژن محیطی مرطوب و ایده‌آل برای رشد باکتری‌ها‎ و قارچ‌ها‎ی بیماری‌زا است. بنابراین روا‌ل‌ها‎ی بهداشتی نادرست زنانه می‌تواند منجر به ایجاد انواع بیماری های زنان شود. بیماری‌ها‎ی زنانه با استفاده از زیر شلواری تنگ، یائسگی، بدتر شدن سلامتی، حاملگی یا حساسیت به برخی پاک کننده‌ها‎ پرورش می‌یابد.
یائسگی
یائسگی قطع دائمی قاعدگی در پایان عمر باروری به دلیل از دست دادن فعالیت تخمدان است. یائسگی پس از قطع قاعدگی برای دوازده ماه متوالی بدون هیچ آسیب‌شناسی دیگری تایید می‌شود. سن یائسگی بین ۴۵ تا ۵۵ سال متغیر است. به دنبال یائسگی انواع بیماری‌ های زنان همچون کوچک شدن اندام‌های دستگاه تناسلی و از دست دادن توده استخوانی در حدود سه تا پنج درصد در سال مشهود است. زنان مبتلا به یائسگی مستعد پوکی استخوان هستند و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی در آن‌ها بالاست. علامت مشخصه یائسگی گرگرفتگی است. گرگرفتگی با احساس ناگهانی گرما و به دنبال آن تعریق زیاد مشخص می‌شود. اضطراب، سردرد، بی خوابی، تحریک‌پذیری و افسردگی نیز از علائم یائسگی محسوب می‌شوند. علائم دیگر عبارتند از: مقاربت دردناک، کمبود میل جنسی، عفونت و خشکی واژن، ادرار دردناک، بی اختیاری استرسی و عفونت‌های مکرر دستگاه ادراری. تمام این تغییرات به دلیل کمبود استروژن پس از یائسگی رخ می‌دهد.

 

چه کسانی باید معاینه دوره ای زنان را انجام دهند؟

زنان بالای ۲۱ سال یا کسانی که رابطه جنسی داشته‌اند. خونریزی و ترشح واژینال معمولا در هر زنی در دوران قاعدگی اتفاق می‌افتد. اگر متوجه چیز متفاوتی شدید، نباید آن را نادیده گرفت و باید با متخصص بیماری زنان مشورت کرد. علائم خفیف انواع بیماری‌ های زنان قابل درمان اما موارد شدید و مواردی که برای مدت طولانی نادیده گرفته شده‌اند احتمال ناباروری را بسیار بالا می‌برند. برخی از علائم واژن نشان دهنده بیماری های مقاربتی یا حتی سرطان دهانه رحم هستند. شخص در صورت داشتن علائم زیر باید به پزشک مراجعه کند: خونریزی غیرطبیعی واژینال در طول قاعدگی یا در بین دوره‌ها درد در ناحیه لگن و نباید مربوط به دردهای قاعدگی باشد درد سینه و توده سینه در زنان احساس سوزش در هنگام دفع ادرار خونریزی واژینال هنگام رابطه جنسی یا بعد از رابطه جنسی رابطه جنسی دردناک خارش، تورم یا قرمزی در ناحیه واژن هر توده یا توده غیرطبیعی در ناحیه تناسلی افزایش ترشحات واژن ترشحات واژن با بوی نامطبوع یا رنگ‌های غیرمعمول مانند سبز، زرد یا قهوه‌ای دوره قاعده‌گی افرادی که حداقل هر ۶ ماه یک بار باشد نیاز ضروری به معاینه دوره‌ای دارند.

 

هنگام مشاهده و ارزیابی انواع بیماری های زنان، مداوای هر کدام از بیماری‌ها‌ به علت آن بستگی دارد. دلایل زیادی می‌تواند منشا یک بیماری باشد که تعیین صحیح علت به درمان مستقیم و رفع علائم کمک می‌کند. به عنوان مثال، عفونت با آنتی بیوتیک قابل درمان است، در حالی که افتادگی را باید با تمرینات کف لگن، حمایت‌هایی مانند پساری حلقه و جراحی درمان کرد. اگر علت مربوط به توده‌ای مانند فیبروم باشد، نیاز به برداشتن با جراحی یا کاهش حجم توده با آمبولیزاسیون شریان رحمی ضروری به نظر می‌رسد.