یائسگی و سندرم متابولیک

  • Home
  • -
  • بیماری های متابولیک
  • -
  • یائسگی و سندرم متابولیک
یائسگی و سندرم متابولیک

شرکت فضل دارو و برند هربریس روز جهانی یائسگی را گرامی می دارد .یائسگی با توزیع مجدد وزن و افزایش وزن در اکثر زنان همراه است. افزایش وزن و چاقی تا حد زیادی باعث افزایش شیوع سندرم متابولیک در زنان یائسه می شود. یائسگی مستقل از سن زنان پیش بینی کننده سندرم متابولیک در نظر گرفته می شود. وقوع همزمان IR و چاقی (به ویژه چاقی احشایی) بیشترین آسیب را برای سلامت متابولیک دارد. این همچنین با استرس اکسیداتیو، فرآیندهای التهابی و پروترومبوتیک، و همچنین تغییرات پس از یائسگی در تولید آدیپوسیتوکین همراه است. چدروی و همکاران نشان داد که در زنان مبتلا به سندرم متابولیک، سطوح پایین‌تر آدیپونکتین به‌طور معنی‌داری با سطوح پایین HDL-C و تری‌گلیسرید بالا و مقادیر بالاتر انسولین و ارزش‌های مقاومت به انسولین ارزیابی مدل هوموستاز با سطوح بالای تری گلیسیرید و گلوکز مرتبط بود .در مطالعه خود از شاخص عملکرد جنسی زنان برای ارزیابی عملکرد جنسی زنان استفاده کردند. آنها به وضوح نشان دادند که اختلال عملکرد جنسی در زنان قبل و بعد از یائسگی مبتلا به سندرم متابولیک بیشتر است.

مدیریت سندرم متابولیک در زنان یائسه باید به طور عمده بر اقدامات پیشگیرانه همراه با درمان دارویی در صورت لزوم تمرکز کند. اهداف درمانی باید کاهش علل زمینه‌ای سندرم متابولیک مانند چاقی و عدم فعالیت بدنی را در حین درمان فرآیندهای بیماری مانند دیس لیپیدمی، فشار خون بالا و مشکلات قلبی عروقی هدف قرار دهند.

این احتمالاً منجر به افزایش بیماری های مرتبط با پیری می شود. شیوه های زندگی ناسالم که در نسل کنونی رواج بیشتری پیدا می کند، کیفیت زندگی را بیشتر به خطر می اندازد. سندرم متابولیک و عواقب آن به طور قابل توجهی به این بیماری کمک می کند.

بیشتر بخوانید:گلوکوبر اولین داروی بهبود سندرم متابولیک ایرانی 

https://herberis.com/glucober-%da%af%d9%84%d9%88%da%a9%d9%88%d8%a8%d8%b1/

سندرم متابولیک اساساً یک بیماری سبک زندگی است. این مجموعه ای از ناهنجاری های متابولیک است که خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و دیابت را افزایش می دهد.

WHO سندرم متابولیک را به عنوان مقاومت به انسولین (IR) همراه با هر دو معیار زیر تعریف می کند:

چاقی شکمی / مرکزی: نسبت دور کمر به باسن: > 0.90 (مردان)، > 0.85 (زنان)، یا شاخص توده بدنی > 30

هیپرتری گلیسیریدمی: ≥150 میلی گرم در دسی لیتر

کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL): <35 میلی گرم در دسی لیتر برای مردان و <39 میلی گرم در دسی لیتر برای زنان

فشار خون بالا: ≥140/90 mmHg یا استفاده مستند از درمان ضد فشار خون

گلوکز ناشتا بالا: اختلال در تحمل گلوکز، اختلال در گلوکز ناشتا، IR یا دیابت

میکروآلبومینوری: نسبت آلبومین به کراتینین ادراری: 30 میلی گرم بر گرم یا سرعت دفع آلبومین: 20 میکروگرم در دقیقه.

یائسگی

زنان پس از سن خاصی، یائسگی را تجربه می‌کنند. یائسگی به معنای نداشتن عادت ماهانه به مدت یک سال است. سن یائسگی زنان متفاوت است، اما به طور معمول در اواخر دهه 40 یا اوایل دهه 50 زندگی (بین 45 تا 55 سالگی) رخ می‌دهد.
یائسگی سه مرحله دارد:
پیش یائسگی (perimenopause): دورانی است که تغییرات هورمونیِ منجر به یائسگی آغاز و سیکل قاعدگی نامنظم شده است. در این دوران، ممکن است فرد برخی علائم یائسگی مانند گر گرفتگی را تجربه کند.
یائسگی (menopause): هنگامی که تولید هورمون‌های مسئول قاعدگی متوقف شده و فرد برای 12 ماه متوالی پریود نشده است. هنگامی که این اتفاق رخ دهد، فرد وارد دوران پس‌یائسگی می‌شود.
پس یائسگی (postmenopause): این دوران هنگامی است که علائم یائسگی مانند گر گرفتگی، ملایم شده یا به طور کل برطرف شده‌اند. دوران پس‌یائسگی تا پایان عمر ادامه دارد. فرد در این دوران نابارور است زیرا تخمدان‌های او دیگر تخمک آزاد نمی‌کنند.

علائم پیش یائسگی
۱- گرگرفتگی و تعریق شبانه
۲- مشکلات خواب و نوسانات خلقی
۳- خشکی واژن و بی اختیاری ادرار
این علائم معمولا ۴ تا ۵ سال قبل از یائسگی کامل اتفاق می‌افتد و با یائسگی کامل از شدت بعضی از این علایم کاسته می‌شود.
۱- گرگرفتگی و تعریق شبانه : احساس گرمای شدید به خصوص در صورت و بالاتنه که گاهی چند ثانیه تا چند دقیقه طول می کشد و ممکن است چندین بار در طول شبانه روز و به خصوص شب ها رخ دهد که این علائم می‌تواند با تجویز داروهایی که توسط پزشک متخصص تجویز می شود کنترل شود. این داروها شامل داروهای هورمونی و غیر هورمونی هستند.
۲- مشکلات خواب و نوسانات خلقی : که به دلیل گرگرفتگی و تعریق شبانه ممکن است اختلالات خواب رخ دهد و افسردگی های خفیف در این دوران ایجاد می‌شود که می‌توان موارد زیر را جهت کاهش اختلال خواب امتحان کرد:
– از خوردن وعده های سنگین غذایی در شب خودداری کنید.
– از سیگار کشیدن اجتناب کنید.
– قهوه و کافئین را در بعد از ظهر کم کنید.
– در طول روز چرت نزنید.
– قبل از خواب از شیر یا ماست استفاده کنید.
– در اتاق ساکت و خنک بخوابید.
– برای بهتر کردن کیفیت خواب، گرفتگی را درمان کنید.
۳- خشکی واژن و بی اختیاری ادرار : خارش، و درد موقع نزدیکی، احساس سوزش ادرار و بی اختیاری ادرار از مشکلات شایع زنان در زمان یائسگی است.
این خانم ها احساس ناراحتی در طول رابطه جنسی دارند که البته می توان از روان کننده ها و مرطوب کننده های واژن جهت خشکی واژن استفاده کرد ولی امروزه از لیزر واژینال جهت رفع خشکی و درد موقع نزدیکی و بی اختیاری ادراری استفاده میشود که ۲ تا ۳ جلسه لیزر واژن می‌تواند این علائم را بهتر از کرم ها و روان کننده ها کاهش دهد.

منبع: http://who.int/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6166423/

 

 

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *